ravpask Måne Rav

Arkiv

Kategorier

RSS

Det är snart dags för en ny magisk tapetkollektion designad av Hanna Wendelbo. I höst lanseras kollektionen Apelviken och just nu pågår arbetet för fullt med allt som ska leda fram till den färdiga kollektionen. På stylisten Catarinas blogg får du följa med bakom kulisserna på fotograferingen av Apelvikens interiörbilder.

Fotograferingen av Apelviken

Det är stylisten Catarina Skoglund och fotografen Tove Hedvig som ligger bakom arbetet med kollektionens interiörbilder som fotades i en helt otroligt vacker våning i Vasastan, Göteborg.

fotograferingen apelviken vasastan midbec tapeter

Våningens tak är verkligen något alldeles extra…

fotograferingen apelviken midbec tapeter

…och likaså denna fantastiska kakelugn!

fotograferingen-apelviken-kakelugn-midbec-tapeter

I två dagar jobbade Catarina och Tove i denna härliga våning och i blogginlägget ”Dagarna med Apelviken” får du veta mer om fotograferingen och se fler bilder från denna vackra plats.

fotograferingen apelviken höst midbec tapeter

Det är även Catarina och Tove som har stylat och fotograferat interiörbilderna till kollektionerna Blomstermåla och Morgongåva. Med tanke på det och på miljön i denna våning så kan inte Apelvikens bilder bli annat än alldeles magiska! I höst får du se resultatet… Håll ut!

//Malin
malin@midbec.se

Blir det semester på Gotland i sommar? Vi har pratat med Gotlandsälskaren Astrid som här listar sina 10 bästa tips som du inte får missa om du befinner dig på ön!

Astrids 10-i-topp på Gotland

Entreprenören och kreatören Astrid Skarin gästade Gotland 2010 och omgivningarna kom att stjäla en bit av hennes hjärta. Året därpå flyttade hon till Visby. Men vad är det som är så speciellt med Gotland? Är det de dramatiska klippformationerna, ljuset eller en livsstil som ger utrymme för tid och eftertake? På den omtyckta Instagramsidan @gotlandnews skriver hon om livet på ön och vi vill så klart veta vad hon tycker om allra mest.

astrid-skarin-gotland-midbec-tapeter

Foto: Fotograf Linnea Ronström

Hej Astrid, vad kan vi förvänta oss av din lista?

– Hej, och tack för förtroendet! Om ni vill ha en lista som inte rakt igenom är förutsägbar (Kutens Bensin Crêperie, Rute Stenugnsbageri osv), så har ni kommit rätt. Jag ska försöka ge er något annat än det gamla vanliga.

1. Brucebo Naturreservat

– Jag älskar att vandra i Brucebo naturreservat. På en 2 kilometer lång stig möter du alltifrån ängar till hällmark och bäckar. Uppifrån klintkrönet har du god utsikt över kusten.

brucebo-naturreservat-gotland-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

2. Krakas Krog

– Det är få restauranger som lämnar mig med en bestående smakupplevelse, men Krakas Krog i Kräklingbo är en. Ta med dig den lite större plånboken och se till att du har tid för en längre sittning. Krakas är verkligen en helhetsupplevelse – alltifrån service till mat.

3. Häxans Hus

– Utanför Katthammarsvik ligger Häxans hus och det går att övernatta (uppehåll sommaren 2018) för den som vågar. Det sägs nämligen att en piga bodde på gården och denna piga anklagades för häxeri. Hon brändes på bål och sedan dess har hon spökat i huset… Och kanske skapat lite gröna konstverk…?

häxans-hus-gotland-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

4. Etelhems Krukmakeri

– Gotlands äldsta krukmakeri hittar du i Etelhem. Förutom café och keramikbutik finns även drop-in drejning! Drop-in drejningen är en favorit bland både vuxna och barn.

5. Fiska på Fårö

– Att fiska strömming vid Digerhuvud i solnedgången, det sägs vara något det.

6. Butik Berså

Butik Berså är ett måste-stopp för den inredningsintresserade. Butiken ligger i ett gammalt kapell i Tofta och bara det är mysigt i sig självt. Inspireras av sköna ting, handla och ta en fika i den lilla cafédelen.

Rosornas stad gotland midbec tapeter

Foto: Astrid Skarin

7. Ardre Strand

– Den ”rätta” infarten kan vara klurig att hitta, men denna pärla blev snabbt en favorit. Icke att förväxla med badet i Ljugarn. Det finns gott om plats, inga kiosker så långt ögat kan nå, lugnt och avslappnat.

8. Glamping – Vakna vid havet

– ”Glamping” är en förkortning av glamourous camping och vill du göra något annorlunda bör du kolla in detta koncept. Vid stranden Ljugarn finns stora canvastält inredda med dubbelsängar, fårskinnsfällar, ljus, mattor, hamamfiltar och fina korgar. Mysigt, romantiskt och i priset ingår även en frukostkorg som levereras direkt till tältet. Kika på Havsängen.

botaniska-trädgården-visby-gotland-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

9. Botaniska Trädgården i Visby

– Okej, här kommer ett förutsägbart tips, men jag måste nämna det ändå för ögonen går i kors av allt det vackra. Om det finns en himmel så är det nog så här det ser ut. Tänk dig en jätteträdgård i perfektion – med mer eller mindre kända och okända växter. Visby ligger i odlingszon 1 och därför kan du hitta exotiska arter som ”Apskräck” och D Involucrata (i folkmun: Näsduksträd).

botaniska-trädgården-visby-gotland-midbec-tapeter 1

Foto: Astrid Skarin

10. Sudersandsbiografen

Sudersandsbiografen är en av få kvarvarande ladugårdsbiografer och här sitter du i klassisk biografmiljö från femtiotalet. Hårda originalstolar utlovas.

Aktiviteter vintertid

– Om du skulle befinna dig på Gotland på vintern varför inte känna historiens vingslag samtidigt som du åker skridskor? I S:ta Karins Ruin på Stora torget i Visby kan du åka skridskor på 400 kvm plast-is. Hyr utrustning för en spottstyver på Restaurangen Nunnan tvärs över torget.

vinter visby gotland midbec tapeter

Foto: Astrid Skarin

”…men jag vill nog ändå ha de klassiska turisttipsen!”

– Okej, då tycker jag att du ska åka till Leva Kungslador för en fika och ta sedan en titt i deras husfabrik. Bada i ett gammalt kalkbrott (Blå Lagunen är det mest kända), men se upp för ”vråldjup” om du har barn med dig. Om vi spinner vidare på det här med barn brukar de alltid tycka om att åka Visbytåget – samtidigt som du får dig en snabb historielektion.

dörr-gotland-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

– Jag hoppas att du ska tycka om listan, för fler Gotlands-tips följ @gotlandnews.

Text & Foto: Astrid Skarin

Stort tack till Astrid som har delat med sig av både grymma tips och fina bilder!

//Malin
malin@midbec.se

Skrivet 27 juni, 2018

I det här inlägget går stylisten Cattis igenom hur du kan tänka när du väljer tapet till respektive rum. Vilken färg fungerar egentligen i sovrummet och passar det att ha en mönstrad tapet i ett kök? Du får flera exempel på hur du kan göra och även användbara tips!

Tapet – rum för rum

Att välja tapet till ett rum eller ett helt hem kan vara lite klurigt när det finns så många fina tapeter att välja mellan. För att hjälpa dig en bit på vägen guidar jag dig här genom husets alla rum med start i sovrummet, vardagsrum, kök och barnrum för att slutligen avsluta i hallen.

tapet vardagsrum midbec tapeter

Sovrummet – lugnt & vilsamt

Den plats där vi återhämtar oss får gärna kännas lugn och vilsam. I sovrummet passar därför sobra nyanser och visst sägs det att blått är en färg som har just en lugnande effekt på oss. Om du ska välja en mönstrad tapet så får den gärna vara lite nedtonad.

blå tapet sovrum midbec tapeter

Tapet Botanik 218060

När jag och Tove jobbade med Hanna Wendelsbos tapetkollektion Morgongåva hamnade tapeten Stella i en ljusblå nyans med små blommor i guld och vitt på väggarna i sovrummet. För dig som föredrar färger som drar åt det kalla hållet passar svala nyanser av blått och grönt i sovrummet.

Morgongåva blå tapet sovrum midbec tapeter

Från Hannas tapetkollektion Blomstermåla hamnade den ljusrosa tapeten Alva i sovrummet. Med sina slingrande blad i en lite varmare nyans känns den mjuk och harmonisk. Romantiska och blommiga tapeter har blivit något av en favorit att välja till just sovrummet. Visst förstår man varför, vem vill inte sova med ett hav av blommor omkring sig!

Blomstermåla 51031 tapet sovrum tapeter midbec

Vardagsrummet – våga ta ut svängarna

Om du ska våga ta ut svängarna i något rum så är det vardagsrummet. Här får väggarna gärna kännas lekfulla på ett sätt som passar din personlighet. Vardagsrummet är ett av de rum som vi umgås mest i med varandra och får gärna kännas trivsamt och ombonat. Stormönstrade tapeter ger ofta en mysig och omfamnande känsla i ett rum.

Blomstermåla 51002+51007 tapet vardagsrum tapeter midbec

Morgongåva Hanna Wendelbo blommig tapet för Midbec tapeter

Har du rum i fil är det fint att kombinera två tapeter med varandra som går i samma ton. Här nedan är matsalen tapetserad med tapeten Rosa från Blomstermåla och vardagsrummet med tapeten Vivvi från samma kollektion. Ett effektfullt sätt att använda sig av om du vill att rummen ska gå ihop och kännas som ett med varandra.

tapetkollektion Blomstermåla tapet midbec

Vill du istället hålla isär rummen väljer du en tapet som bryter av helt och hållet och gör sig vacker som den är helt ensam.

blommig tapet vardagsrum midbec tapeter

Tapet Amazonas W008106

Eller varför inte göra en fondvägg bakom soffan i vardagsrummet. Mörka och dova tapeter kan vara väldigt fint mot till exempel en mörkbrun skinnsoffa.

mörk fondvägg tapet vardagsrum midbec tapeter

Tapet Inspiration 17522

Köket – en samlingsplats

Precis som vardagsrummet är köket ett rum som vi gärna samlas i och umgås med varandra. Personligen tycker jag att köket är det rum som är svårast att välja tapet till. För dig som inte vill göra något för vågat är en enfärgad tapet det bästa alternativet.

enfärgad tapet kök midbec tapeter

Mönstrade tapeter i köket, går det? Javisst! Köket nedan är tapetserat med Ludvig från Blomstermåla och nedan ser du exempel på två olika färgställningar.

grön tapet kök midbec tapeter

Även om det är en och samma tapet i ett och samma kök så ger de olika färgställningarna två helt olika känslor för hur köket upplevs. Den gröna en mer ombonad känsla medan den grå nyansen känns något mer sval och nedtonad.

grå tapet kök midbec tapeter

Ett knep om du har svårt att välja tapet till köket är att utgå från vad det är för typ av kök och inredning du har. Är det ett modernt kök, eller ett kök i äldre stil som på bilden nedan? Det här lantliga köket kommer fram på helt rätt sätt med tapeten Julias romantiska ängsblommor från kollektionen Morgongåva. Däremot hade den kanske inte känts som det självklara valet i ett nytt och modernt kök.

Morgongåva Hanna Wendelbo tapet kök Midbec tapeter

Barnrummet – lekfulla väggar

Tapeter speciellt anpassade till barnrummet finns det gott om. Oftast har de då sagomotiv som mönster. Jag har alltid undvikit just de tapeterna till mina barn, då jag gärna vill att de ska hålla över en längre tid. Barnen blir ju äldre, och plötsligt känns kanske inte till exempel nallebjörnar aktuella som tapet.

barnrum tapet midbec tapeter

Tapet Kinfolk MISP1234

Mitt tips är att istället välja en mönstrad och lekfull tapet som passar i ett barnrum i takt med att barnen växer och blir äldre, men som samtidigt gör sig lika bra att inreda som exempelvis ett gästrum.

Tapetkollektion Blomstermåla barnrum tapet midbec tapeter

Hallen – första intrycket

Hallen är det rum som vi först lägger märke till när vi kommer hem till någon. Om du inte har haft tapet hemma tidigare är hallen det rum som jag först hade rekommenderat att tapetsera. Just för att det ger det där första intrycket, men även för att det är ett rum som du inte behöver tillbringa så mycket tid i egentligen. Med andra ord, ett ypperligt rum att tapetsera för dig som vill vänja dig vid att ha en tapet där hemma.

Tapetkollektion Blomstermåla hall tapet midbec tapeter

Hallen får gärna kännas varm och välkomnande. Har du möjlighet så är det fint att kombinera två tapeter med varandra, precis som med rum i fil. På bilden nedan ser du tapeten Stella från kollektionen Morgongåva i en dämpad grön nyans tillsammans med tapeten August, vars småfåglar och trädgrenar klättrar upp genom trapphuset.

Morgongåva styling stella august tapet midbec tapeter

Vill du vara lite mer vågad, som jag tycker att man kan unna sig att vara i en hall, väljer du en tapet som är färgstark eller stormönstrad. Eller varför inte både och? Det var ju det där med första intrycket.

hall miss print tapet midbec tapeter

Tapet Miss Print 4 MISP1144

Hoppas nu att du hittat inspiration till att tapetsera om där hemma!

// Cattis