ravpask Måne Rav

Arkiv

Kategorier

RSS

Den här hösten gör Cattis och Tove besök hemma hos några personer för att prata lite inredningstankar, kanske få några tips och höra vad som inspirerar dem när de inreder sina hem. I detta inlägg får du följa med till en sekelskiftestvåa i Göteborg.

En sekelskiftestvåa med tapet

En solig förmiddag hälsade vi på hemma hos Jessica som har tapeter från Midbec i både sitt kök och sovrum. Den första känslan vi får då dörren öppnas med ett varmt leende är harmoni. Det här är ett hem som känns välkomnande och trivsamt.

hemma-hos-sekelskiftestvåa-jessica-midbec-tapeter

Namn: Jessica Karlsson

Ålder: 38 år

Yrke: PR-konsult i det egna bolaget JPR Production – http://www.prproduction.se/

Bor: I en sekelskiftestvåa i centrala Göteborg. Flyttar till en lägenhet vid havet strax utanför Göteborg senare i höst.

hemma-hos-sekelskiftestvåa-vardagsrum-midbec-tapeter

hemma-hos-sekelskiftestvåa-vardagsrum-soffa-midbec-tapeter

Berätta lite om din lägenhet. Hur länge har du bott här och vad tycker du mest om med den?

Jag har bott i lägenheten, och i Göteborg, i drygt 5 år. Jag flyttade ned från Stockholm år 2013 efter att ha bott på Södermalm i 13 år. Jag föll pladask för lägenheten när jag såg den för första gången. Etagen med en halv trappa ned till vardagsrummet skapar verkligen liv och känsla. Sen älskar jag den stora ytan där med plats för både tv / myshörna och matsalsdel med plats för stora middagar.

hemma-hos-sekelskiftestvåa-matplats-midbec-tapeter

hemma-hos-sekelskiftestvåa-vardagsrum-matplats-midbec-tapeter

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

Det är alltid svårt att sätta ord på sin egen stil tycker jag. Kanske för att den inte är så tydlig och går att placera i ett tydligt fack? Jag skulle nog vilja säga att det är en mix av olika stilar som jag gillar. Jag förändrar gärna med små detaljer vilket kan göra stor skillnad i det stora hela.

hemma-hos-sekelskiftestvåa-vardagsrum-tavlor-midbec-tapeter

hemma-hos-sekelskiftestvåa-vardagsrum-spegel-midbec-tapeter

Har du något inredningstips att dela med dig av?

Utgå från din egen personliga stil och stirra dig inte blind på trender här och nu. Tänk långsiktigt och satsa på kvalité när det kommer till utvalda möbler. Skapa förändring med hjälp av detaljer som tavlor, accessoarer eller varför inte en tapet! Kanske justera lite i accentfärger när sommar blir till höst och vinter blir till vår. Sen måste jag även säga belysning, det kan verkligen lyfta ett rum!

hemma-hos-sekelskiftestvåa-matbord-midbec-tapeter

hemma-hos-sekelskiftestvåa-lampa-midbec-tapeter

Vi ser att du har några tapeter från Midbec hemma hos dig. Vad fick dig att välja just dem?

Jag ville hitta tapeter som förstärkte en känsla. Jag är oftast rätt snabb när jag tar beslut och går nästan alltid på den där första känslan. Dessa kändes rätt och tilltalade mig i både färgpaletter och mönster.

hemma-hos-sekelskiftestvåa-misuto-grå-tapet-midbec-tapeter

Så i köket sitter tapeten Phasia Oyster GAT103 (bilden ovan) och i sovrummet tapeten Namika Caramel MIS307 (bilden nedan), båda från kollektionen Misuto.

hemma-hos-sekelskiftestvåa-sovrum-misuto-midbec-tapeter

Vad är viktigt för dig att tänka på vid val av tapeter?

Att utgå från eget tycke och smak men också se på bostaden som helhet samt på vilket rum det gäller. Tapeter är för mig väldigt personligt men jag tycker ändå att man ska ta hänsyn till bostadens karaktär. Är utgångspunkten sekelskifte eller nybyggt modernt, hur ser den genomgående stilen i bostaden ut osv. Det finns så fantastiskt många fina tapeter men för att de ska komma till sin fulla rätt så tycker jag att man bör välja tapet med både omsorg för sin personliga stil samt efter någon form av röd tråd vad gäller bostaden i övrigt.

hemma-hos-sekelskiftestvåa-knopplist-midbec-tapeter

hemma-hos-sekelskiftestvåa-misuto-midbec-tapeter

Tapet Namika Caramel MIS307, Misuto

Vill du beskriva känslan i ditt sovrum med tre ord?

Personligt och både ljust och ombonat på samma gång.

hemma-hos-sekelskiftestvåa-sovrum-misuto-tapet-midbec-tapeter

Tapet Namika Caramel MIS307, Misuto

hemma-hos-sekelskiftestvåa-sovrum-säng-midbec-tapeter

hemma-hos-sekelskiftestvåa-sovrum-midbec-tapeter

hemma-hos-sekelskiftestvåa-garderober-midbec-tapeter

Vill du beskriva känslan i ditt kök med tre ord?

Trevligt, inbjudande och rummet man alltid fastnar i.

hemma-hos-sekelskiftestvåa-kök-midbec-tapeter

hemma-hos-sekelskiftestvåa-kök-misuto-midbec-tapeter

Tapet Phasia Oyster GAT103, Misuto

hemma-hos-sekelskiftestvåa-kök-misuto-tapet-midbec-tapeter

Tapet Phasia Oyster GAT103, Misuto

Vad inspirerar dig?

När det kommer till inredning så får jag mycket inspiration genom mina vänner som har både stor kunskap och intresse. Sen träffar jag också många arkitekter och stylister genom mitt yrke som PR-konsult i branschen som inspirerar mig.

hemma-hos-sekelskiftestvåa-tegelvägg-midbec-tapeter

Vad gör du helst en ledig dag?

En ledig dag så börjar jag med en låång frukost. Med fördel så tar jag gärna en liten utflykt. Man behöver inte åka långt, det är mer känslan av att byta miljö och känna att jag är riktigt ledig. Nääs Fabriker är ett sådant mysigt utflyktsmål som inte ligger långt ifrån stan.

hemma-hos-sekelskiftestvåa-tavlor-midbec-tapeter

I höst flyttar du till en ny lägenhet. Hur tänker du kring inredning och tapeter i ditt kommande hem?

Det är väl lite som att börja måla på ett tomt vitt papper när man flyttar och byter bostad. Vilket känns kul och spännande! Stilen på bostaden skiljer sig rätt mycket från min nuvarande i både planlösning och karaktär så blir att förstärka och lyfta fram lite andra attribut. Men väggarna kommer inte att förbli vita!

Tusen tack Jessica för att vi fick komma hem till dig och hälsa på innan du flyttar vidare. Vi önskar dig ett varmt lycka till sen när flyttlasset går. Det ska bli spännande att se vad som händer med väggarna i den nya lägenheten!

//Cattis & Tove

Skrivet 6 september, 2018

Bildkomposition – det kanske låter krångligt. Men i det här första inlägget om just det ger fotografen Tove sina bästa tips om hur du enkelt kan bygga upp din bild.

När man ska fotografera och redan har i bakhuvudet hur ljuset och vinkeln är, kan det vara bra att tänka på bildens komposition. ”Hur viktigt kan det vara – det är väl bara att ta ett foto av det man vill ha med i bilden?” kanske du tänker. Men bildkomposition är viktigare än du tror!

Kompositionen hjälper att skapa ett lugn för betraktaren och används även av konstnärer. Någonting man pratar om vid bildkomposition är en av de gyllene regler när det kommer till foto – tredjedelsregeln. Den använde sig konstnärer av redan i antikens Grekland och den hjälper till med harmonin i bilden.

Tredjedelsregeln innebär att man med ögat delar bilden som man ska ta i nio rutor. Två linjer vertikalt och två horisontellt. Där linjerna möts placerar du objektet – det är det som är ”regeln”. Majoriteten av systemkameror och en del mobilkameror har redan den inställningen så du ser linjerna i fotoläget. De linjerna kan underlätta både för amatören och den erfarne fotografen.

bildkomposition foto tredjedelsregeln midbec tapeter

bildkomposition-foto-midbec-tapeter

Så för att förenkla det hela blir bilden alltså mer spännande om du placerar, som här, en tallrik i ett hörn till vänster än om du placerar den i mitten. Eller om du ställer en person mot en husvägg och inte låter hen stå i mitten.

bildkomposition-foto-ovanifrån-midbec-tapeter

En bild med naturligt sidoljus, taget ovanifrån med tredjedelsregeln i åtanke.

Vid bildkomposition kan man också ta hjälp av ledande linjer som redan finns i omgivningen. Detta är för att hjälpa ögat att rikta sig dit man har objektet. Det behöver inte vara helt raka linjer – men något som gör att betraktaren fastnar i bilden. Ett exempel är bilden Pink Stairs, som du kanske känner igen, av designern Anna Leena Leino Karlsson. Linjerna i väggarna, taket och trappan gör att blicken fastnar i bilden och förs upp mot ljuset i bilden.

bildkomposition foto AnnaLena midbec tapeter

I nästa del fortsätter vi med bildkomposition och jag ger fler tips på riktlinjer du kan använda dig av. Bland annat hur många föremål i en bild som tilltalar ögat och hjärnan bäst.

Lycka till med fotograferandet!

//Tove

Vi har tidigare fått följa med på en liten tur bakom kulisserna på fotograferingen av en av höstens stora lanseringar, kollektionen Apelviken. I detta inlägg ger stylisten Cattis oss en mer detaljerad guidning genom hennes bilder och tankar inför och under fotograferingen. 

Kollektionen Apelviken tar form – fotografering

En varm dag i juni befann jag mig i en pampig våning i Vasastan, Göteborg tillsammans med Tove för att skapa miljöer till Hannas tredje tapetkollektion tillsammans med Midbec. Apelviken heter kollektionen som släpps i oktober och jag lovar, den är något alldeles extra. Redan nu tänkte jag bjuda på lite behind the scenes – håll till godo!

apelviken dalahäst fotografering midbec tapeter

Bland det första jag placerade i lägenheten var en stor dalahäst som jag släpat med mig hemifrån. Den kommer från min mormor från början och jag fick ärva den för många år sedan. Ni förstår kanske att den är dyrbar för mig. Jag är stolt över att vara dalkulla och det gjorde mig extra glad när jag fick veta att Hanna delvis hämtat inspirationen till kollektionen från mitt landskap.

apelviken tak fotografering midbec tapeter

Takmålningarna ger en varm och ombonad känsla och om jag fick bestämma så skulle alla tak få se ut på det här viset.

apelviken stege fotografering midbec tapeter

Dalahästen kan tyckas se lite ensam ut när den står där i rummet med den enorma takhöjden, men vänta bara tills ni får se vad som kommer pryda väggarna sen!

apelviken kakelugn fotografering midbec tapeter

Jag tycker mig se en dragning åt varmare toner inom inredning den här hösten. Den här kakelugnen känns helt rätt med sina inslag av senapsgult, brunt och rostfärgat. Ett tips inför hösten och vintern är att blanda och gruppera många ljusstakar på det här sättet för att höja mysfaktorn hemma.

apelviken blommor fotografering midbec tapeter

Ni som besökt Göteborg känner troligtvis till blomsterbutiken Floramor och Krukatös som ligger på en charmig innergård i kvarteren runt Magasinsgatan. Om ni inte redan besökt deras charmiga oas så kan jag varmt rekommendera att göra det. Det är inte helt lätt att hitta blommor och kvistar som känns höstiga mitt i sommaren, men med Floramors hjälp och engagemang så gick det bättre än jag någonsin kunnat ana.

apelviken hiss fotografering midbec tapeter

Se här bara hur vi fyllde hissen med all grönska. Vilken drömleverans! Dessutom hade Floramor plockat med sig både julrosor och äppelkvistar från sin egen trädgård, mitt i juni!

apelviken bukett fotografering midbec tapeter

Här ser ni en av buketterna. Ni kanske kan ana en del av färgtemat? Jag tycker att den är helt fantastisk! Åter igen fastnar jag för de varma lite brända nyanser som känns så rätt i höst. För att inte tala om dahliorna som aldrig känts så heta som de gör just nu i inredningsvärlden och hos trädgårdsintresserade bloggare.

apelviken kvistar fotografering midbec tapeter

Ett inredningstips är att fynda gamla socker – eller vinlådor i trä och använda som förvaring hemma. Ett användningsområde kan vara att ställa dina kokböcker i den. Vas på fot är något jag sett lite här och var hos inredningsbloggare som också går bra att kika efter på loppisar eller i antikaffärer.

apelviken vardagsrum fotografering midbec tapeter

När jag började göra stylingen till Apelviken så kände jag hela tiden att det fattades något till en början. Tills Floramor och Krukatös kom med sin leverans med kvistar och blommor, vill säga. Blombuketter och kvistar tillför så mycket i ett rum och jag tänker på det även när jag inreder hemma hos mig själv. På mina promenader plockar jag allt som oftast med mig några kvistar eller blommor från min egen trädgård. En bukett på nattduksbordet och diskbänken är ett vanligt inslag hemma hos mig.

apelviken rum fotografering midbec tapeter

Rum i fil känns alltid extra spännande vid en miljöstyling till tapeter. Just att få leka med ytorna och se hur färger och mönster ur tapeterna fungerar tillsammans. Tapeterna vi valde i de här två rummen går så bra ihop! Kanske svårt att föreställa sig när det bara är två vita väggar som på bilden.

apelviken stileben fotografering midbec tapeter

Vid ett stilleben brukar jag utgå från två – tre färgnyanser när jag stylar för att det inte ska kännas rörigt för ögat. Jag tycker att det är ett bra sätt att tänka överlag om jag vill göra om i ett rum hemma och kanske byta ut textiler inför en ny säsong.

apelviken äpplen paj fotografering midbec tapeter

Som namnet Apelviken skvallrar om så är temat för kollektionen bland annat äpplen och att skapa ett hem som känns ombonat och mysigt. Jag vet inte hur det är med er, men jag längtar faktiskt lite efter att få stänga in mig hemma, baka äppelpaj och få tända stearinljus igen. Avslutningsvis så vill jag ge er ett Instagramtips att följa – @hemmahosgerum vars lägenhet Apelviken utspelar sig i.

// Cattis