ravpask Måne Rav

Arkiv

Kategorier

RSS
Skrivet 16 oktober, 2020

En kylig och klar oktobermorgon är det äntligen dags att få visa upp en av höstens stora tapetnyheter, Ängås designad av Hanna Wendelbo. Vi var på plats i Hannas studio i Majorna, Göteborg och så här såg det ut.

Premiärvisning av Ängås

Vanligtvis brukar vi bjuda in till en mysig tapetfrukost i samband med Hannas lanseringar men under de speciella omständigheter som råder i världen så är vi glada för att istället kunna visa upp kollektionen här samt i den instalive som finns att se på vårt konto från denna morgon.

Jag (Malin) och kollegan Nina möttes upp utanför Hannas studio strax innan kl.9 på morgonen. Alldeles bredvid ligger ett litet bageri, där köpte vi med oss en nygräddad kardemummakrans som bokstavligen var rykande het då den kom precis ur ugnen. När vi klev in hos Hanna spred sig den ljuvliga kardemummadoften i hennes vackra studio på Mariagatan 23.

Sedan var det dags att rigga för livesändning av presentationen med Hanna.

Hanna berättade om alla mönster och färgställningar och här nedan kan du se några av dem.

Från vänster till höger ser du Victor, Victoria, Pirum, Esther och Victor igen.

Här hänger Esther, Wilma i grönt, Pirum och Wilma i gult. Hanna visade även upp sina vackra originalskisser och nedan ser du mönstret Esther.

Därefter visade hon och pratade om mönstret Victor/Victoria som du ser här nedan.

Hanna avslutade den lilla rundturen med att visa originalskissen till Pirum. Pirum är vackert inramad av tapeten Arthur som finns i kollektionen Havsblick som också är designad av Hanna.

Hanna visade hur skapandet med gouache ser ut som är det sätt som hon färgsätter många av sina kollektioner med, däribland just Ängås.

På en av väggarna i hennes studio hänger de mest fantastiska tapetblommor som man kan skåda. Skapade av hennes syster Hedvig. Vilket hantverk!

Alla skapade med tapeter från Ängås så klart!

Så vackert med en blommande vägg!

Vi tackar alla som kikade in på vår live idag och om du missade den så finns den att se på vår IGTV. Alla mönster av Ängås kan du se här eller i butik.

//Malin
malin@midbec.se

Hur kan en uppnå bästa resultat när en förnyar väggarna med tjusig tapet? Vi listar 5 viktiga do’s and don’ts inför tapetseringen för att du ska kunna njuta av tapeten under en lång tid framöver.

5 do’s inför tapetseringen

För att lättare lyckas med tapeten kommer här fem goda råd.

1) Ta god tid på dig för att välja tapet

Väljer du “rätt” tapet för dig och efter din personliga smak och stil, efter annan inredning och andra befintliga färger/tapeter i hemmet som du tycker om så är chansen stor att du får en tapet som du kommer att trivas med och älska i många år framöver.

Välja tapet inför tapetseringen

2) Beställ tapetprover

För att verkligen hitta rätt i tapetdjungeln så är ett tips att beställa tapetprover som du kan titta på i lugn och ro hemma. Sätt dem i de rum där du tänker tapetsera och studera dem i några dagar i olika ljus för att se att de verkligen är i de nyanser som du vill ha. Tapetprover kan du beställa på respektive tapet här.

Beställ tapetprover inför tapetseringen

3) Gör ett ordentligt underarbete

Underarbetet är verkligen superviktigt. Detta är avgörande för att få ett så bra resultat som möjligt. Väggen ska alltid vara torr, jämn och väl förankrad så att underlaget inte har några bubblor eller lösa material som kan förstöra levnadstiden för den nya tapeten. Grundmålning är också viktigt i de fall det behövs så att tapeten får visa upp sitt bästa jag på väggen.

4) Välj rätt lim

Rätt lim till tapeten är också avgörande för resultatet. Se till att du får rätt lim till det material som tapeten består av. Information om lim finns alltid på tapetens rulletikett och annars är det bara att rådfråga i butiken där du köper dina tapeter.

5) Räkna ut utgång

Räkna ut hur många rullar du behöver till rummet innan du beställer tapeten. Det kan bli en aningen trist om det fattas någon rulle när du väl är igång med tapetseringen. Ibland går det att beställa kompletterande rullar utan problem men i vissa fall kan det vara så att det batchnummer som du har fått på rullarna kan vara slut. Då går det bara att få nya rullar av ett annat batchnummer vilket innebär att det kan förekomma mer eller mindre stora färgskiftningar mellan den nya rullen och de du redan har. Och det är ju inte roligt. Så ett hett tips är att inte snåla på antalet rullar. Här kan du läsa mer om hur man räknar ut åtgång på rullar. Du kan även få hjälp med detta i butiken.

5 don’ts inför tapetseringen

Då går vi över till de fem saker som du absolut inte ska göra inför tapetseringen.

1) Snåla inte på rakbladen

Vassa rakblad behövs för att skära av våderna mot vägg och golv. Och det kan bli riktigt tråkigt om bladet inte är tillräckligt vasst när du ska skära av våden då det kan orsaka skada på våden och ny våd måste sättas. Så snåla aldrig på rakbladen så att du alltid har ett vasst blad som kan skära till raka fina kanter. Ett tips är att byta blad för varje tapetrulle.

vassa rakblad inför tapetseringen

2) Använde inte fel mängd lim

Både för lite lim och för mycket lim under tapeten kan göra tapetseringen lite tråkigare. Desto roligare blir det om du har rätt mängd lim. Ett tips är att en lagom mängd lim är när du kan “rita” med fingrarna i limmet utan att det droppar eller rinner.

3) Stressa inte

Ta din tid när du tapetserar. Se till att de första våderna hamnar rakt så att det fortsätter lika rakt och snyggt hela vägen i resten av rummet. När du har satt upp några våder, ta ett steg tillbaka och se så att allt ser bra ut så att du inte jobbar vidare och upptäcker att det är något som har felat på vägen när allt är färdigt.

 4) Gnugga inte på tapeten

Gnugga absolut inte bort lim med en trasa av något slag om det kommer lite lim på framsidan av tapeten. Limmet måste bort och det genast men använd dig av en ren och blöt tvättsvamp/cellulosasvamp för att försiktigt torka bort limmet.

5) Glöm inte att bryta strömmen

Livsviktigt! Glöm för tusan aldrig att bryta strömmen i de rum där du tapetserar. Därefter kan du montera ner strömbrytare och vägguttag för att kunna få till det snyggt i dessa områden med tapeten.

 

Så, nu har du full kolla på hur du skall gå till väga för att få de tjusigaste väggarna i stan!

//Malin
malin@midbec.se

Letar du efter den perfekta kulören att matcha med till din tapet? Här får du tips på fyra fina färger som kompletterar tapeterna och skapar fantastiska rum som du aldrig vill lämna.  

Hitta rätt med tapet & färg

Vi kikar in i fyra härliga hem med fyra tjusiga tapeter kombinerat med fyra fina färger.

Tapet Juliet

Harmoniskt och ombonat blir det när @lapptussan matchar tapeten Juliet i ljusgrått med den grå kulören NCS S6005-g50y i köket. En vacker kombination av färg och tapet som blir avkopplande för både ögat och sinnet. Med en sprakande brasa och god uppdukad helgfrukost blir det avkoppling delux i denna mysiga stuga. Emma som driver @lapptussan har verkligen ett sinne för vilsamma kulörer så spana in hennes konto för mer inspiration.

farger-matcha-till-tapet-kok-havsblick-midbec-tapeter

Foto: @lapptussan

Tapet Vera

Att få njuta av en god kaffe eller en rykande kopp te i köket hemma hos @felicia.linneas hade varit lite av en dröm. Med tapeten Vera med gröna små blad har Felicia skapat en hemtrevlig och inbjudande atmosfär i köket. Tapeten harmonierar så fint med den mjuka gröna kulören på köksluckorna som är en blandning av kulörerna Ardbeg green och vit titan-zink. Denna blandning har Felicia tagit fram på egen hand så den är något klurigare än de andra kulörerna men så fin att det verkligen är värt försöket att blanda på frihand.

farger matcha till tapet kok morgongåva midbec tapeter

Foto: @felicia.linneas

Tapet Sarah x 2

En klockren fullträff med färg och tapet har @sodramarielund skapat i sitt vardagsrum. Tapeten Sarah i grönt och kulören Jokk från Alcro ger rummet en härlig energikick samtidigt som det blir ombonat och mysigt. Extra fint blir det tack vare att både, panel, fönster och lister är målade i den gröna kulören. Dessutom säger de själva “Det gåååår inte att tröttna på denna tapet, alla som kommer hit älskar den!” Precis så ska det kännas när man har hittat rätt.

farger matcha till tapet vardagsrum lyckebo midbec tapeter

Foto: @sodramarielund

Dörren är kanske det sista som får färg i ett hem men så vackert det blir när både dörr och karm matchar tapetens kulörer. Speciellt i ett sovrum där en vilsam känsla är att föredra vilket @emma.cras verkligen lyckas med i sitt sovrum med tapeten Sarah i rostrött och kulören Dusty Red från Jotun. Istället för en vit dörr som poppar ut mot tapeten så bidrar den mörkröda dörren med ett lugn till tapeten och rummet. Det är svårt att se sig mätt på denna bild och den perfekta matchningen mellan dörr och tapet.

farger matcha till tapet sovrum lyckebo midbec tapeter

Foto: @emma.cras

Hittade du trots allt inte den perfekta kulören till din tapet? Kika då på våra tidigare inlägg 5 färgkoder att matcha till Apelviken och 5 kulörer att matcha med till tapet – del 2 så hittar du kanske rätt där.

//Malin
malin@midbec.se