ravpask Måne Rav

Arkiv

Kategorier

RSS
Skrivet 19 januari, 2018

Känner du dig osäker på att tapetsera? I denna film visar Hanna Wendelbo hur enkelt det kan vara att tapetsera, allt du behöver är rätt verktyg och material. Nedan får du också några goda råd på vägen som bidrar till bästa tapetseringsresultat! 

Att tapetsera – Några goda råd på vägen

Hur mycket tvätt/avtorkning tål tapeten? Olika tapetytor är olika tåliga/känsliga, kolla detta innan tapetsering. Om tapeten kräver en mer skonsam behandling så använder du en blöt målarsvamp för att torka bort lim från tapeten. Läs mer om det här -> blogginlägg.

Hur ser väggen/underlaget ut? Beroende på vad som finns på väggen redan och beroende på vilken tapet du ska sätta så kan det krävas ett visst förarabete innan tapetsering. Enklaste sättet att ta reda på vad du behöver göra innan tapetseringen är att be om råd i butiken där du har köpt tapeten. Men generellt så gäller följande:

Nybyggd vägg i betong eller gips

– Spackla och grundmåla så att inte spackelskarvar eller fläckar lyser igenom den nya tapeten.

Äldre vägg med många lager tapet

– För att tapeten ska fästa så bra som möjligt på väggen är det bäst att ta bort de gamla tapeterna först. Därefter spackla och grundmåla.

Vägg med endast ett lager tapet eller ett lager färg , relativt nytapetserad/målad (som på filmen) 

Mörkare non-woven tapet på ljus non-woven yta – Här kan du i vissa fall göra som Hanna, limma direkt på den gamla tapeten. Men rådfråga alltid i butiken innan så att det verkligen fungerar på den tapet som redan sitter uppe. Det kan finnas risk att den nya tapeten inte fäster så bra på den gamla ytan.

Ljus tapet på mörk tapet – Här finns risk att den gamla tapeten lyser igenom, spackla och grundmåla.

Ny tapet på tapet med vinylyta – En tapet med vinylyta måste alltid tas ner innan du kan tapetsera nytt, därefter spackla och grundmåla.

Tapet på målad yta – Beroende på färgens kvalitet och nyans kan grundmålning behövas för att tapeten ska fästa och för att färgen inte ska lysa igenom.

Vägg med strukturtapet

– Riv bort den gamla strukturytan, bredspackla och grundmåla. Om strukturen ej går att få bort kan det behövas skapas någon form av tätskikt/spärrskikt innan bredspackling och grundmålning görs på strukturen.

– Eller sätt en s.k återställare ovanpå strukturtapeten om den sitter tillräckligt bra på väggen och tapetsera på det underlaget. Finns dock risk att strukturen lyser igenom. Rådfråga i butiken vad som fungerar bäst för din vägg.

Lär dig mer om spackling här.

Lycka till med din tapetsering!

//Malin
malin@midbec.se

Just nu finns en riktigt fascinerande tv-serie att mysa framför på SVT Play som heter ”Att inreda ett slott” där man får följa med bakom kulisserna på Storbritanniens pampigaste slott och herrgårdar. Ett måste att se speciellt om du är ett Downton Abbey fan!

Sevärd tv-serie

Serien tar en med till fantastiska historier, slott och miljöer där vissa tar sin början redan så tidigt som på 1500-talet. I varje avsnitt får man följa med till en ny plats och ett nytt slott där överdådiga salonger, slottsfasader och trädgårdar verkligen fascinerar. Särskilt spännande är det att spana in väggarna på insidan av slotten som pryds med olika dekorativa material, målningar och fantastiskt vackra handgjorda tapeter av olika slag!

tv-serie-castle-howard-1738321_1920

Castle Howard från avsnitt 2.

I skrivande stund finns 4 avsnitt av serien på SVT Play. Första avsnittet finns dock inte tillgängligt längre och avsnitt 2 är tillgängligt i 3 dagar till.

Så brygg dig en god kopp te ikväll och mys ner dig i soffan framför ett avsnitt av denna underbara serie!

//Malin
malin@midbec.se

Vackra väggpaneler i olika former, träslag och nyanser syns både här och där i inredningsvärlden. Väggar som ger hemmet en mjuk och ombonad känsla. Men om du inte vill borra i väggarna så kan du istället enkelt skapa tjusiga panelväggar med tapet.

Panelväggar som inspirerar

Ibland tar det emot att sätta borren i väggen, det kanske känns för svårt eller för beständigt att borra upp en panelvägg hemma. I det fallet är tapet en bra lösning.

panelväggar vardagsrum träpanel midbec tapeter ullstämma interiör

Foto: Gabriella, Ullstämma Interiör (@ullstammainterior)

Även tapeten kan vara beständig men den dag du vill förändra väggen igen så är det enkelt att riva ner och tapetsera nytt. Ofta är det också lättare att komma till skott med en förändring när det inte känns som ett alltför tungt projekt.

panelväggar vardagsrum träpanel midbec tapeter ullstämma interiör in the factory

Foto: Gabriella, Ullstämma Interiör (@ullstammainterior)

Tänk på att börja varje tapetvåd med en hel panelruta längs med taket för att bäst få till känslan av en genuin panelvägg.

panelväggar vardagsrum träpanel midbec tapeter Im_et Maya

Foto: Maya (@Im_et)

Ett annat tips är att lägga tapetrullen ner och tapetsera vågrätt för att få väggpanel endast nedtill eller på halva väggen. Du väljer själv hur hög den ska bli beroende på hur många våder du vill använda. Ovanför kan du tapetsera vanligt med en enfärgad eller mönstrad tapet. Paneltapeten kommer från kollektionen In the Factory och finns i flera färgställningar.

4 saker att tänka på vid tapetsering av panelvägg med In the factory-tapet:

1) Åtgång – tapeten har en mönsterpass på 64 cm rak passning vilket innebär att du får lägga på 64 cm på längden på varje våd för att räkna ut åtgången.

Exempel: Väggens höjd 2,40 m + 0,64 m (mönsterpass) = 3,04 m (längd på varje våd). Rullens längd är 10 m, du får alltså ut 3 våder på denna rulle i detta fall då 3 x 3,04 = 9,12 m. Rullen är 0,53 m bred, vilket innebär att en rulle räcker till 1,59 m av väggens bredd (3 våder x 0,53 m).

2) Se till så att underlaget är jämnt och enhetligt – spackla och grundmåla vid behov.

3) Rätt lim – tapeten är av non-woven kvalitet så använd non-woven lim.

4) Limmet appliceras direkt på väggen, ca 1-1,5 m av väggens bred i taget.

 

//Malin
malin@midbec.se