ravpask Måne Rav

Arkiv

Kategorier

RSS

Vi har tidigare skrivit om färgcirkeln och dess uppbyggnad. I detta inlägg berättar Hildur Blad om hur du med tapet som röd tråd lyckas med färg i din inredning.

Lyckas med färg i inredningen – med tapet som inspiration

För att hitta inspiration till fina färgkombinationer tycker jag om att bläddra bland mönstrade tapeter. Hanna Wendelbo som ligger bakom kollektionen Ekbacka är i mitt tycke en stjärna utöver det vanliga på just det här med att skapa spännande och harmoniska färgkombinationer.
Med inspiration från några tapeter ur Ekbacka tänkte jag att vi skulle kika närmare på hur du skulle kunna färgsätta ditt rum med tapeten som utgångspunkt.

Receptet för att lyckas med din färgsättning

För att lyckas med färg i din inredning rekommenderar jag dig att utgå från “färgsättningsreceptet” 60/30/10. Detta recept innebär att man låter 60% av färgskalan i rummet utgöras av basfärgen/huvudfärgen. 30% utgörs av färger som du kompletterar eller förstärker basfärgen och 10% utgörs av accentfärgen. Dessutom är det bra att tänka att alla rum behöver en dos svart eller mörk variant av någon kulör som redan finns i rummet för extra kontrast. Svart passar bra att addera till i ljusa inredningar, har du valt en mörkare färgskala är det snarare vitt som får fungera som färgen som skapar kontrast.

1. Välj en Basfärg (60%)

Det första du börjar med är att välja en basfärg till rummet. Det lättaste är att tänka att basfärgen är den färg som dominerar på väggarna. När det gäller tapeter så är det den färg som du hittar mest av som är enklast att välja som basfärg. (Oftast bottenkulören) I de fall när bottenfärgen är väldigt färgstark eller alldeles för ljus kan du välja en färg som går ton i ton med bottenkulören istället.
En basfärg kan egentligen vara vilken färg som helst, det handlar om vilken känsla du vill skapa.

Om du ställer dig frågan vilken färg rummet har är det den färg som du valt som basfärg som skall vara ditt svar.

Basfärgen kan tex.vara färgen på väggen, golvet, taket eller stora möbler.

 2. Välj kompletterande färg till basfärgen (30%)

Efter att du bestämt basfärg är det dags att tillföra fler kulörer till färgschemat. Ton i ton är ett begrepp som du säkert hört tidigare. Det är egentligen ett av de allra enklaste och effektivaste sättet för att skapa liv i en inredning utan att de olika färgerna tar över. Ton i ton innebär att man skapar olika variationer inom en och samma färgfamilj(monokrom färgsättning) genom att variera mängden vitt eller svart. Så har du tex. fastnat för en tapet med en grön bottenfärg kan du addera ljusgrön, mellangrön eller mörkgrön för en levande känsla.

Kompletterande färg till basfärgen kan tex. vara på en del av en vägg, matta, gardiner eller mindre möbler.

3. Välj accentfärg (10%)

När vi pratar om färgkombinationer är accentfärgen det som fungerar som pricken över i. En accentfärg sticker ut och utmärker sig på något sätt gentemot övriga färgskalan. En tumregel när man pratar accentfärger är att den bör förekomma på minst tre ställen i rummet. För många accentfärger i ett rum – dvs för många utropstecken gör att känslan lätt blir orolig och accentfärgen förlorar sitt syfte. Det viktigaste är att tänka att du behåller förhållandet 60/30/10 för balans i färgschemat.

Din accentfärg (10%) väljer du förslagsvis utifrån din basfärg (60%) och vilken färgsättningsprincip du använde dig av till din kompletterande färg (30%)

En accentfärg väljer vi ofta till de små inredningsdetaljerna tex. en ljuslykta eller en blomkruka.

Exempel 1

Så lyckas du med färg i din inredning del 2 midbec
Som basfärg plockar vi upp den mellangrå färgen vi återvinner som bottenfärg på tapeten. Denna färg kan vi sedan variera i mörkhet eller ljushet på väggar, golv och större möbler. Som kompletterande färg plockar vi ut den beige/sandfärgade toner ur tapeten. Dessa toner passar bra att plocka upp i mindre möbler, matta och gardiner. Som accentfärg väljer vi den blå tonen i tapeten och adderar inredningsdetaljer, tex. en vas, tavla eller förvaringslådor.

Exempel 2

Så lyckas du md färg i din inredning - del 2 exempel 2
Även i detta exempel låter vi botttenfärgen vara basfärgen. Som kompletterande färg väljer vi de gula tonerna i tapeten och som accentfärg väljer vi komplementfärgen till grönt, nämligen rött. När två komplementfärger kombineras förstärker de varandra. Det är alltid den minsta ytan som förändras mest så i detta fall kommer den röds uppfattas rödare- snarare än att den gröna uppfattas grönare.

Exempel 3

Så lyckas du med färg i din inredning del 2 exempel Midbec

I detta exempel gör vi det enkelt för oss och väljer den varma gråbeige kulören som vi återfinner som bottenfärg i båda tapeterna. Som kompletterande färg adderar vi till en gråbrun kulör som är ton i ton med basfärgen. Även här kan du jobba med ton i ton för en levande känsla men säkerställ att den basfärg du valt förekommer mest. För att få färg färgsättningen att “poppa till” plockar vi upp den blå färgen respektive den rödbruna färgen som accent.

 

Testa dig fram och experimentera med att skapa dina egna färgkombinationer! När du landat i ett färgschema som känns tilltalande för ögat kan du börja fundera på över exakt vilken kulör du skall välja och på vilka föremål färgerna skall hamna.

Lycka till!

//Hildur

Skrivet 31 oktober, 2019

Bus eller godis? Allahelgons-dagarna måste vara de dagar då det knackas mest på grannarnas dörrar…
H
alloween-helgen står runt hörnet och vad passar då bättre än lite hemmapyssel? Skapa ditt egna halloween-pynt som du dessutom kan återanvända varje år. Dessa tre små vännerna är lätta att tillverka och det du behöver är tapet/papper, sax, tejp/lim och en häftapparat.
Välj om du vill klistra fast figurerna eller tillsätta ett snöre för upphängning.

Extra roligt för dom små!

Pyssla på halloween

Halloween-pynt 2019- 2

Hur du gör ser du här: Pyssla till dig ett spöke, pumpa och fladdermus

 

Glad alla helgons dag!

//Rebecca och Sofie
Rebecca@midbec.se
Sofie@midbec.se

 

Tidigare har du läst om designprocessen och fotograferingen av Ekbacka. I detta inlägg berättar Cattis hur det gick till när hon stylade bilderna bakom kollektionen.

De fina interiörbilderna i Ekbacka

När vi klev in i huset som skulle stå som kuliss till Ekbacka letade sig junisolens mjuka strålar in genom de handblåsta fönstren. Det var svårt att tro att det gamla trähuset låg ett stenkast från Liseberg i centrala Göteborg. Floramor hade plockat fina kvistar med ekblad i skogen som jag placerade ut i en stor vas i hallen där Hannas Bellis skulle pryda väggarna.

Varma toner av brunt, nyanser som vi kan se i naturen nu i oktober. Jag ville hålla mig till en varm färgskala i hallen och låta de gröna ekkvistarna poppa fram i trappen.

Jag skrev tidigare hur jag släpade med mig vår thonetsoffa hemifrån ön. I mitt huvud hade jag redan tänkt ut att den skulle stå i hallen, hur man efter en lång dag kom hem och satte sig där för att ta av sig skorna. Jag var ute efter att få till en avslappnad lite bohemisk stil, där man inte är rädd för att blanda olika mönster med varandra. Ett generellt inredningstips är att våga mönstermixa mer. För att göra det lite enklare kan du försöka hålla dig till färgskalor som fungerar bra tillsammans.

Storblommiga färgsprakande Camille talar för sig själv i vardagsrummet. När jag såg tapeten komma upp på väggarna fick jag bara ur mig ett “wow”! En mönstermix av både folklore och Josef Frank, gammalt möter nytt. Detaljer från naturen, som stubben och den snäckformade vasen för att få en organisk känsla i rummet. Jag tog hjälp av Louise som driver Fabriken för att hitta unika möbler och knasiga detaljer. Hon har en alldeles egen känsla för att leta fram föremål som ingen annan har, och att komma till hennes privata hem är som att gå in i en skattkammare för en vintageälskare som mig. Jag tycker om att låta betraktaren själv få skapa tankar i sitt huvud, som vem är mannen på oljemålningen? Den mörkgröna tonen i tavlan plockar upp de slingriga ekbladen i tapeten så fint tycker jag.

Någon sitter och gungar i sin gungstol och lyssnar till elden som sprakar i kakelugnen. När mörkret sänker sig vid sena eftermiddagen tänds ljusstaken och kanske är det enda som hörs elden och vinden som viner genom de gamla fönstren. Tapeten Rita ser enfärgad ut på håll, men går man nära går det att ana ett svagt randigt mönster. Mjuka kulörer som känns lugna för ögat, med Bellis som drar ögonen till sig i bakgrunden. Om du är ute efter att hålla en och samma ton i ett rum är det fint att bryta av med en accentfärg, här har jag valt en röd nyans för att det ska hända något mer i rummet.

I den välkomnande matsalen ser vi medaljong / ornament-tapeten Rosali. Vid det stora matbordet ryms många gäster och på bordet står ett par vaser med sensommarblommor från trädgården; dahlior, frökapslar från vallmo och blomstermorot. Kalla toner bryts av med teracottafärgade detaljer och varma träslag. Med Karin och Carl Larsson-gården i bakhuvudet ställde jag den lekfulla ljusstaken i trä mitt på bordet. Av någon anledning fick den mig att tänka på mitt besök där några veckor tidigare. Jag brukar alltid försöka få in någon detalj som symboliserar Dalarna för mig i mina stylingar.

Precis som ljusstaken är Dalarna för mig, likaså är den vävda linneduken med sina långa fransar. Jag har en känsla av att vi går mot en tid där vi uppskattar hantverk mer och mer, saker och ting gjorda för hand och med omsorg. Det finns så mycket fint hantverk att hitta i secondhand-butiker, särskilt om du åker en bit utanför städerna. Tapeten Rosali känns så tidlös och skulle lika gärna kunna sitta på väggarna i en gammal herrgård eller i ett torp på landet.

Vid det lilla fönstret i köket faller ljuset in så vackert. Tapeten Bellis i en mintgrön ton plockar upp grönskan på utsidan. Här intas morgonens första kopp kaffe, efter en runda i trädgården där en spretig bukett plockades in. Även här fick gammalt möta nytt, i form av porslin av äldre slag tillsammans med en modern kaffebryggare.

I hallen en trappa upp är väggarna klädda med stora vallmoblommor, tapeten Papaver i en harmonisk beige nyans. Här grupperade jag ihop små vaser med ekollon som Louise samlat ihop. Jag tycker det är så fint att placera dem i genomskinliga vaser, så man kan se rötterna. Känslan blir mer levande då. För att bryta av det organiska och mjuka placerade jag den dova oljemålningen på väggen. Tillsammans med Toves inramning att låta trappräcket vara med i förgrunden när hon fotade skapar det ett annat djup i bilden. Ett litet tips att ta med sig när man fotar något i ett rum är att låta något skymta i förgrunden, som en dörrkarm eller liknande för att skapa en mer intressant bild.

Det som slår mig när jag tittar på bilder av samma mönster men i olika färgställningar är vad färger gör med oss, och vad de kan förmedla för känslor. Tapeten Camille i den här gröna nyansen känns i första anblick inte som samma tapet som den i tomatröd färgställning som vi såg tidigare. I den här bilden ville jag att tapeten skulle få ta plats, och använda mig av så lite som möjligt. Det vackra elementet känns som en möbel i sig. När jag ställde dit den varmgula vasen kändes den som en förlängning av de stora blommorna med samma färg i Hannas tapet. Hon är verkligen så duktig på att ta fram nyanser som harmoniserar med varandra, och färgställningar som skapar olika uttryck. Längtar redan efter att få ta del av vad hon skapar fram härnäst.

//Cattis. stylist