ravpask Måne Rav

Arkiv

Kategorier

RSS

Går du i julklappstankar? Ett tips är att ge bort något som är både vackert och användbart för de flesta, som vackra tändsticksaskar klädda med tapet. Hanna Wendelbo visar på sin blogg hur du gör dessa fina askar.

Vackra tändsticksaskar med tapet

Tändsticksaskar-HannaWendelbo-midbec-tapeter

Det är ett perfekt sätt att ta tillvara på tapetspill som blivit över från tapetseringen och det är inte speciellt mycket material som krävs…

Tändsticksaskar-tapet-HannaWendelbo-midbec-tapeter

…för att skapa riktigt fina och unika julklappar till nära och kära. Och är det så att du inte själv har några tapetrester liggande kanske du har en vän som har det och kan få lite spillbitar där.

Tändsticksaskar-diy-HannaWendelbo-midbec-tapeter

Här hittar du Hannas inlägg med beskrivning -> DIY: tändsticksask klädd med tapet

//Malin
malin@midbec.se

Den här veckan ger stylisten Cattis några tips som du kan tänka på när du inreder med mönstrad tapet i hemmet.

Med mönstrad tapet på väggarna

Det har länge varit vanligt att tapetsera en fondvägg, men den senaste tiden tycker jag mig se mer och mer att många vågar tapetsera ett helt rum. Det känns så roligt tycker jag! Att tapetsera alla väggar ger en mer ombonad känsla och en wow-känsla när du kliver in i rummet.

inred med mönstrad tapet glasshouse midbec tapeter

Om du ändå känner att du bara vill tapetsera en fondvägg är det fint att välja stormönstrat. Det handlar mycket om tycke och smak såklart, men stora mönster i hela rum kan upplevas som lite rörigt för ögat. Själv älskar jag det! Jag brukar tänka på fondväggar som en enda stor tavla. Välj gärna en kulör från tapeten som får gå som en röd tråd i resten av rummet.

inred med mönstrad tapet marimekko midbec tapeter

Detsamma gäller om det är många detaljer i tapeten, då kan en fondvägg vara tillräckligt. Jag tycker om att prova mig fram med färger och se hur de passar tillsammans. Med den rosa Marimekko-tapeten ovan hade jag valt att måla resterande väggar i en lugn kulör.

inred med mönstrad tapet apelviken anemone stol midbec tapeter

När tapeten Anemone kom upp på väggarna i vårt sovrum upptäckte vi att kulören vi målat listverk och dörrar med hade en ton som harmoniserade väldigt fint ihop med tapeten. Det var faktiskt en ren lyckträff. Jag tycker det är fint med lite mjukare kontraster till en tapet med mycket mönster. Nu funderar vi på att även låta elementet få samma kulör. Det är så lätt att fastna i att listverk, dörrar och element ska vara vita.

inred med mönstrad tapet apelviken anemone sovrum midbec tapeter

Trots att det är många detaljer i den här tapeten valde vi att tapetsera hela sovrummet. Vi får inte plats med så mycket mer än en dubbelsäng och ett klädskåp, men jag upplever att rummet känns större när vi fick upp tapet på väggarna. Ett tips är att inreda med speglar i små rum då det ger en förstorande effekt. Dessutom blir det en spännande detalj när spegelbilden fångar upp mönstret från tapeten på andra sidan väggen.

inred med mönstrad tapet apelviken anemone midbec tapeter

Här har jag valt att plocka in ett par färger ur tapeten i inredningen, som den gröna vasen och kimonon i orange.

inred med mönstrad tapet apelviken pomona midbec tapeter

Precis som det varma träslaget får fånga upp de guldiga bruna tonerna ur tapeten Pomona med de fina äpple- och päronträden i den här bilden. Som jag skrev tidigare så skapar du en balans i rummet genom att välja ut ett par färger som får gå som en röd tråd i inredningen. Det kan exempelvis vara på textiler som en matta, ett par kuddar eller gardiner.

inred med mönstrad tapet blomstermåla alva rosa midbec tapeter

Är det första gången du ska tapetsera ett helt rum så rekommenderar jag att välja en småmönstrad diskret tapet. Ett utmärkt första steg. Som tapeten Alva i Blomstermåla som här syns både i rosa (ovan) och ljusblått (nedan). Det ger ett mer enfärgat intryck av rummet samtidigt som det fortfarande känns livfullt.

inred med mönstrad tapet blomstermåla alva blå midbec tapeter

Kanske vågar du på dig någon mer iögonfallande stormönstrad tapet nästa gång som tapeten Filippa från Apelviken nedan.

Hoppas du fann inspiration till att våga tapetsera med mönster där hemma. Önskar dig en fortsatt fin vecka!

//Cattis, stylist

Skrivet 23 november, 2018

Pyssla ihop ett eget presentkort och ge bort i julklapp! I detta inlägg visar fotografen Tove hur du gör ett fint presentkort och vad du behöver för material till det.

Presentkort som julklapp

Istället för att konsumera massa saker i jul tycker jag att det är fin gest både för miljön och till någon du tycker om att ge bort en upplevelse, ett presentkort eller en gåva till någon organisation. Och vad är inte roligare än att ge bort ett riktigt fint presentkort som du dessutom pysslat ihop själv? Det blir både personligt och lyxigt!

presentkort diy kuvert midbec tapeter2

Tips är att använda dig av antingen något presentpapper du har hemma eller i mitt fall – tapetprover som blir perfekt till ett pyssel som detta. Jag valde en tapeten Anemone från Apelviken. Tycker det gör sig bra med ett stormönstrat mönster!

Jag begav mig mot butiken Rum för Papper i Göteborg för att komplettera med lite saker och ett besök dit om du bor eller besöker Göteborg är något jag varmt rekommenderar. Där finns det mesta och man blir verkligen inspirerad. Papper i regnbågens färger, pappersark i vackra mönster, washitape och massor av pennor, kalendrar och anteckningsböcker där man helst vill ha en av varje sort! De har även en webbshop om du inte har vägarna förbi.

Det här behöver du för mitt presentkort-pyssel:

presentkort diy material midbec tapeter

– Bit av tapet eller omslagspapper (tjockare är att föredra)

– Två grövre pappersark – gärna i någon fin färg. Jag köpte två st á 250 g.

– Bokskruv i mässing

– Genomskinligt kuvert

– Textil eller sidenband. Köpte mitt från Granit

– Lim

– Hålslagare

– Sax

Så här gör du:

Klipp ut två lika stora pappersark och en tapetbit i samma storlek. Jag tog hjälp av det genomskinliga kuvertet för att få till rätt mått på alla delar och för att välja vilken del av tapeten som skulle bli en fin framsida på kortet. Ta hjälp av en linjal om du vill ha exakta mått.

presentkort diy kuvert midbec tapeter 1

presentkort diy kuvert midbec tapeter 2

presentkort diy tapet midbec tapeter

Limma fast tapetbiten på ett av de grövre pappersarken.

presentkort diy baksida midbec tapeter

Stansa sedan ett hål med hjälp av hålslagaren högst upp i vänstra hörnet genom pappersarket med tapet och genom pappersarket utan så att hålet hamnar på samma plats på de båda bitarna. Tänk på att inte håla för långt ut i pappret.

presentkort diy stansa midbec tapeter

Att använda sig av bokskruvar vid t ex inbjudningskort eller kort för att montera ihop bitarna gör att det blir en lyxigare känsla. En liten detalj som gör mycket helt enkelt!

presentkort diy knapp midbec tapeter

Skruva fast bokskruven vid hålet och voilá – ditt kort är färdigt!

presentkort diy midbec tapeter1

presentkort diy kort midbec tapeter

presentkort diy band midbec tapeter

En sista fin detalj är att klä in kuvertet i sidenband. Jag valde en färg som passade till pappret. Då känns kuvertet mer som en inslagen julklapp eller present.

presentkort diy midbec tapeter

presentkort diy kuvert midbec tapeter1

Hoppas att du blev inspirerad och ger bort en platt julklapp till någon du håller kär i år!

//Tove