ravpask Måne Rav

Arkiv

Kategorier

RSS

I detta inlägg visar stylisten Cattis hur du kan göra julens paketinslagning mer hållbar samtidigt som du får tips på hur du skapar julens vackraste julklappar att ge bort till vänner och familj.

Inspirerande paketinslagning

Nu när julen står inför dörren tänkte jag bjuda på några enkla tips och inspiration på paketinslagning. I år känns det mer aktuellt än någonsin att tänka på en mer hållbar jul och inte överkonsumera. Personligen tycker jag att det räcker med en eller ett par väl valda julklappar, gärna en upplevelse av något slag. Ett vackert inslaget paket gör dessutom hela upplevelsen ännu mer speciell. Ett presentkort går lika bra att lägga i en stor ask till exempel. Jag kikade efter vad jag hade hemma för att undvika att köpa nytt presentpapper eller snören och fann både spetsband som jag köpt på en loppis och naturfärgat jutesnöre – och en hel del överbliven tapet.

paketinslagning julklapp material midbec tapeter

Att addera något från naturen, som en gran eller tallkvist är både vackert och doftar gott. Eller varför inte knipsa av en hyacint på julaftonsmorgonen och sätta fast på paketet.

paketinslagning julklapp apelviken midbec tapeter

Överblivna tapetstuvar slår vilket inslagningspapper som helst. Så har du överbliven tapet hemma är det ett ypperligt tillfälle att de kommer till användning nu till jul.

paketinslagning julklapp tapet midbec tapeter

Ett enkelt tips är att matcha pyntet på paketet efter tapeten. Evert från kollektionen Blomstermåla känns romantisk och mitt loppisfyndade spetsband harmoniserar fint med tapeten. För att göra inslagningen lite mer intressant adderade jag ett par torkade kvistar jag hade hemma.

paketinslagning julklapp blomstermåla midbec tapeter

Här hemma har vi som tradition att lacka paket dagen innan julafton, så det sparar jag på. Lackdoften doftar lika mycket jul som gran för mig. Till paketet med tapeten Evert kommer jag att välja lacket i guld. Tänk på att ha ett glas med vatten bredvid dig när du lackar då det är eld och papper i närheten. Att lacka paket tar tid, så ha inte för bråttom. Lackstången behöver få ta tid på sig att värmas upp, så lämna inte lacket från ljuset för snabbt. Snurra lackstången långsamt ovanför lågan, men inte för nära, då kan lacket bli sotigt. Ha presentpapper/tapetstuv som du kan prova dig fram på några gånger innan du lackar på ditt paket.

paketinslagning julklapp evert midbec tapeter

Ta gärna ut svängarna med stora paket. Tapeten Anemone med mörk botten från kollektionen Apelviken har stora härliga mönster i sig. Här valde jag en stor grankvist som pynt tillsammans med juteband. Se efter vad du har i dina jullådor för att addera på något paket. Här hittade jag en guldstjärna som jag fäste tillsammans med grankvisten.

paketinslagning julklapp anemone midbec tapeter

Tapeten Apelkvist har jag tapetprover över i två färgställningar, så jag tänkte att det kan vara fint att matcha dem tillsammans på ett paket. Det går lika bra att använda sig av det här till ett enfärgat inslagningspapper eller silkespapper såklart. Klipp ut en bred remsa av en tapet och fäst med tejp på baksidan istället för att använda presentsnöre. Addera någon fin kvist från naturen.

paketinslagning julklapp apelkvist midbec tapeter

Avslutningsvis så tänkte jag tipsa om ett nytänkande och hållbart sätt att slå in paket – med tyg. Jag har sett det både hos mina kollegor Babes in Boyland och på Pinterest och tycker det är så fint. Här har jag använt en linneservett, men det går lika bra att använda överblivna tygstuvar. Ett tips är att leta på loppisar som ofta har ett bra utbud. Vira in paketet så det blir långa ändar på kortsidorna som du sedan knyter ihop på mitten i en enkel knut.

paketinslagning julklapp tyg midbec tapeter 2

En grankvist tillsammans med hyacint doftar väl jul om något. Dessutom väldigt fina tillsammans.

paketinslagning julklapp tyg midbec tapeter

Hoppas du känner dig inspirerad inför julens paketinslagningar och fick några nya ideér. I första hand, se efter vad du har hemma – överbliven tapet, silkespapper, tygstuvar. Plocka in något från naturen eller använd dig av torkade blommor eller kvistar. Kanske du även hittar en liten bjällra eller guldstjärna i en jullåda på vinden. Om inte annat, kika på loppisar.

paketinslagning julklapp paket midbec tapeter 2

paketinslagning julklapp paket midbec tapeter

Med det önskar jag dig en fortsatt fin vecka och hoppas du njuter av tiden nu innan jul!

//Cattis, stylist

Går du i julklappstankar? Ett tips är att ge bort något som är både vackert och användbart för de flesta, som vackra tändsticksaskar klädda med tapet. Hanna Wendelbo visar på sin blogg hur du gör dessa fina askar.

Vackra tändsticksaskar med tapet

Tändsticksaskar-HannaWendelbo-midbec-tapeter

Det är ett perfekt sätt att ta tillvara på tapetspill som blivit över från tapetseringen och det är inte speciellt mycket material som krävs…

Tändsticksaskar-tapet-HannaWendelbo-midbec-tapeter

…för att skapa riktigt fina och unika julklappar till nära och kära. Och är det så att du inte själv har några tapetrester liggande kanske du har en vän som har det och kan få lite spillbitar där.

Tändsticksaskar-diy-HannaWendelbo-midbec-tapeter

Här hittar du Hannas inlägg med beskrivning -> DIY: tändsticksask klädd med tapet

//Malin
malin@midbec.se

Den här veckan ger stylisten Cattis några tips som du kan tänka på när du inreder med mönstrad tapet i hemmet.

Med mönstrad tapet på väggarna

Det har länge varit vanligt att tapetsera en fondvägg, men den senaste tiden tycker jag mig se mer och mer att många vågar tapetsera ett helt rum. Det känns så roligt tycker jag! Att tapetsera alla väggar ger en mer ombonad känsla och en wow-känsla när du kliver in i rummet.

inred med mönstrad tapet glasshouse midbec tapeter

Om du ändå känner att du bara vill tapetsera en fondvägg är det fint att välja stormönstrat. Det handlar mycket om tycke och smak såklart, men stora mönster i hela rum kan upplevas som lite rörigt för ögat. Själv älskar jag det! Jag brukar tänka på fondväggar som en enda stor tavla. Välj gärna en kulör från tapeten som får gå som en röd tråd i resten av rummet.

inred med mönstrad tapet marimekko midbec tapeter

Detsamma gäller om det är många detaljer i tapeten, då kan en fondvägg vara tillräckligt. Jag tycker om att prova mig fram med färger och se hur de passar tillsammans. Med den rosa Marimekko-tapeten ovan hade jag valt att måla resterande väggar i en lugn kulör.

inred med mönstrad tapet apelviken anemone stol midbec tapeter

När tapeten Anemone kom upp på väggarna i vårt sovrum upptäckte vi att kulören vi målat listverk och dörrar med hade en ton som harmoniserade väldigt fint ihop med tapeten. Det var faktiskt en ren lyckträff. Jag tycker det är fint med lite mjukare kontraster till en tapet med mycket mönster. Nu funderar vi på att även låta elementet få samma kulör. Det är så lätt att fastna i att listverk, dörrar och element ska vara vita.

inred med mönstrad tapet apelviken anemone sovrum midbec tapeter

Trots att det är många detaljer i den här tapeten valde vi att tapetsera hela sovrummet. Vi får inte plats med så mycket mer än en dubbelsäng och ett klädskåp, men jag upplever att rummet känns större när vi fick upp tapet på väggarna. Ett tips är att inreda med speglar i små rum då det ger en förstorande effekt. Dessutom blir det en spännande detalj när spegelbilden fångar upp mönstret från tapeten på andra sidan väggen.

inred med mönstrad tapet apelviken anemone midbec tapeter

Här har jag valt att plocka in ett par färger ur tapeten i inredningen, som den gröna vasen och kimonon i orange.

inred med mönstrad tapet apelviken pomona midbec tapeter

Precis som det varma träslaget får fånga upp de guldiga bruna tonerna ur tapeten Pomona med de fina äpple- och päronträden i den här bilden. Som jag skrev tidigare så skapar du en balans i rummet genom att välja ut ett par färger som får gå som en röd tråd i inredningen. Det kan exempelvis vara på textiler som en matta, ett par kuddar eller gardiner.

inred med mönstrad tapet blomstermåla alva rosa midbec tapeter

Är det första gången du ska tapetsera ett helt rum så rekommenderar jag att välja en småmönstrad diskret tapet. Ett utmärkt första steg. Som tapeten Alva i Blomstermåla som här syns både i rosa (ovan) och ljusblått (nedan). Det ger ett mer enfärgat intryck av rummet samtidigt som det fortfarande känns livfullt.

inred med mönstrad tapet blomstermåla alva blå midbec tapeter

Kanske vågar du på dig någon mer iögonfallande stormönstrad tapet nästa gång som tapeten Filippa från Apelviken nedan.

Hoppas du fann inspiration till att våga tapetsera med mönster där hemma. Önskar dig en fortsatt fin vecka!

//Cattis, stylist