ravpask Måne Rav

Arkiv

Kategorier

RSS

Mors dag stundar i helgen och det är dags att ge kära mor lite extra uppmärksamhet. Årets tips på morsdagspresent är två trevliga boktips.

Boktips x 2

I vår har två grymma kvinnor lanserat varsin bok. Det är inredningsbloggaren Frida Ramstedt med boken “Handbok i inredning och styling” och vår designer Hanna Wendelbo med boken “Hannas blomsterpill & mönsterlek”.

mors-dag-boktips-midbec-tapeter

Fridas bok ger dig många användbara och handfasta tips i hur du kan tänka för att skapa ett trivsamt och harmoniskt hem genom styling och inredning. Frida guidar dig genom alla tänkbara delar av hemmet, stort som smått, i både text och bild för att det ska bli så enkelt som möjligt att ta till sig. Kan tipsa särskilt om kapitlet färgsättning som ger både nyttig kunskap och förståelse kring färg på inredning, väggar och tapeter.

Hannas bok guidar dig genom härliga färgsprakande bilder där kreativiteten får ta mycket plats. Du får lära dig att skapa mandalas, tekniker och material för att skapa vackra mönster med penna eller pensel och vill du lära dig att rita tapetmönster så är detta boken för det. Det finns många övningar i boken och Hanna bjuder generöst på all den kunskap som hon besitter när det kommer till att skapa.

Har du fortfarande idétorka inför mors dag kan du spana in tidigare års presenttips -> En morsdagspresent i Hjo eller Förpacka din tid till mor.

Ha en mysig söndag med kära mamma!

//Malin
malin@midbec.se

Känner du dig osäker när det kommer till tavlor på mönstrade tapeter? I detta inlägg får du 6 olika tips på hur du kan tänka kring tavlor och olika typer av motiv till dina mönstrade väggar. För det fungerar precis lika bra att hänga tavlor på en mönstrad vägg som på en enfärgad vägg.  

Tavlor på tapet

Även om mönstrade tapeter gör hemmet mer ombonat och gemytligt så kan en tavla eller två bli pricken över i:et i ett rum och det som binder samman tapet och inredning. Här är 6 olika knep att ta till för att hitta harmoni med mönstrade tapeter och tavlor.

tavlor-på-mönstrad-tapet-midbec-tapeter

Diffusa motiv

På en tapet med mycket mönster som Mirabelle passar det fint med tavlor som har diffusa motiv och inte innehåller så många detaljer. Genom att motivet även går i liknande färgtoner som tapeten skapar det ett lugnare intryck. Här tillför även tavlan mer hemtrevlighet och kan vara ett sätt att förstärka den känsla som du vill att rummet ska förmedla.

tavlor på mönstrad tapet mirabelle midbec tapeter

Kontrast

Denna ljusa tapet som heter Sarah har mycket mönster med små detaljer men det är inget hinder för att spika upp en tavla. Här kan man gå på kontrast, ett mörkt motiv som poppar ut från väggen ger ett genomtänkt intryck. Även om denna tavla innehåller lite mer detaljer så finns det mycket luft runt och i motivet vilket gör att den fungerar snyggt mot en detaljrik tapet. Den runda ramen ger ett mjukar inslag än en fyrkantig ram.

tavlor på mönstrad tapet sarah midbec tapeter

Tavelvägg

Även en tavlevägg blir snyggt på mönstrad tapet som Othilia i grön färgställning. Ett knep är att använda sig av svartvita motiv vilka då inte konkurrerar med varandra i kulörer eller med tapetens kulörer. Tänk även här att det ska vara rätt mycket luft och inte för många detaljer i tavlorna vilket antingen kan skapas med luftiga motiv eller med mycket passepartout.

tavlor på mönstrad tapet tavelvägg midbec tapeter

2 tavlor

Du kan även kombinera 2 olika tavlor på mönstrad tapet om du inte vill köra en hel tavelvägg. Här har både tapet och tavlor botaniska mönster som passar fint ihop och även här är det luftiga motiv. Det blir en spännande kontrast mellan den mörka och ljusa tavlan som gör att den ena poppar ut lite mer mot den mörka bakgrunden samtidigt som den andra skapar mer lugn och harmoni med de mörka kulörerna.

tavlor på mönstrad tapet sarah brun midbec tapeter

Foto: Catarina Skoglund

Stor spegel

En spegel är ju egentligen ingen tavla men om man tycker att det är svårt att hitta passande motiv till sin mönstrade tapet så kan en stor spegel fungera som en tavla. Den ger rummet mer rymd och kan även bidra med att reflektera in mer ljus i rummet om rummet annars känns lite mörkt. Även här skapar de runda formerna på ramen ett mjukare intryck. Och det som reflekteras i spegeln fungerar som ett fint motiv i sig.

tavlor på mönstrad tapet spegel midbec tapeter

Foto: Catarina Skoglund

Spegelvägg

På en småmönstrad tapet som mönstret Mono från Miss Print kan en spegelvägg vara ett snyggt alternativ till en tavelvägg. Små runda speglar kan skapa intressanta ljusreflektioner i andra delar av rummet samtidigt som de skapar ett blickfång på väggen. I detta fall plockar även speglarnas ram och utsmyckning upp det metalliska mönstret i tapeten och binder på så sätt ihop väggen.

tavlor på mönstrad tapet spegelvägg midbec tapeter

//Malin
malin@midbec.se

Att räkna ut hur många rullar som behövs när du ska tapetsera är egentligen inte så svårt men kan vara lite klurigt om du inte har gjort det tidigare. Här kommer en guide för hur du kan tänka för att ha rätt antal rullar på plats när du står där med tapetlim i högsta hugg och inte vill upptäcka att det saknas en våd eller två.

Så många tapetrullar behöver du

Det är lite olika mått du behöver ha koll på när du ska räkna ut åtgången. Vi börjar med att kika på vad mönsterrapport och mönsterpass är innan vi går in på själva uträkningen av antal tapetrullar.

Mönsterrapport & mönsterpass

Ett viktigt mått att känna till för att kunna räkna ut hur många rullar som behövs är tapetens mönsterrapport. Vad är då en mönsterrapport? Jo, det är måttet på mönstret innan mönstret återupprepas på tapetrullen. Nedan tapet har en mönsterrapport på 53 cm.

Mirabelle-lyckebo-28003-åtgången-tapetrullar-midbec-tapeter

Det innebär att exakt samma mönster upprepas igen efter var 53:e cm. På bilden nedan ser du hur ovandelen av mönstret på den nedre bilden matchar underdelen på bilden ovanför. En tapetrulle består alltså av en mönsterrapport som återkommer efter ett visst antal cm om och om igen längs hela rullen.

lyckebo-28003-åtgången-tapetrullar-midbec-tapeter

När du vet mönsterrapporten behöver du veta vad det är för mönsterpass på tapeten. Alltså om det är rak eller förskjuten mönsterpass. Tapeten ovan har en rak mönsterpass, vilket betyder att mönstret upprepar sig på samma horisontella höjd på varje våd vilket du kan se exempel på markerat med pilar i bilden nedan.

lyckebo-mönsterpass-åtgången-tapetrullar-midbec-tapeter

Om tapeten istället har förskjuten mönsterpass så upprepas mönstret diagonalt på varje våd som på bilden nedan. Denna tapet har också en mönsterrapport på 53 cm men då det är förskjuten mönsterpass så upprepas mönstret 26,5 cm (hälften av 53 cm) ovanför och nedanför på nästa våd.

Apelviken-mönsterpass-åtgången-tapetrullar-midbec-tapeter

Beroende på om det är rak eller förskjuten mönsterpass så räknar du med olika mått även om mönsterrapporten är samma. De vanligaste mönsterrapporterna är 53 cm och 64 cm, med rak eller förskjuten mönsterpass men det förekommer även andra mått så ta reda vad som gäller för din tapet.

Att räkna ut åtgång

När du vet mönsterrapport och mönsterpass så behöver du även rullens längd och bredd. Standardmåttet på en rulle är 0,53 cm x 10,05 cm så det är de måtten vi kommer att använda nu när vi visar hur du kan tänka för att räkna ut åtgång. Dock finns det rullar som är extra breda eller har en annan längd så dubbelkolla måtten på rullen först.

åtgången-tapetrullar-midbec-tapeter

Vi börjar med att titta på åtgången till en vägg med vägghöjd på 2,4 m då det är standardmåttet för takhöjd i våra hem. Vid en vägghöjd på 2,4 och standardmått på tapetrullen så kan du anta att du får ut 3 våder på en rulle vid 53 cm eller 64 cm mönsterrapport oavsett om det är rak eller förskjuten mönsterpass. 3 våder innebär bredd på 1,59 m (rullens bredd 0,53 x 3). Säg att du har en vägg som är t.ex 4 meter bred, då behöver du 3 rullar eftersom 1,59 x 3 = 4,77 m. Vägghöjden kan påverkas något om du har lister längs tak och golv som ska räknas bort. Du kan då använda nedan exempel för att räkna ut åtgången istället och eventuellt kan du få ut någon extra våd på rullen.

Om du istället har en annan vägghöjd än 2,4 m, säg en vägghöjd på 3 m då börjar vi med att räkna ut hur lång varje våd måste vara. Alltså 3 meter + rullens mönsterpass. Vi gör två exempel, i första exemplet räknar vid med 53 cm rak mönsterpass och i andra exemplet räknar vi med 53 cm förskjuten mönsterpass.

Ex. 1

Vid 3 m vägghöjd börjar du med att räkna ut hur många 53 cm (mönsterpass) som du behöver på en våd för att få reda på hur långa våderna behöver vara. 0,53 m x 6 = 3,18 m. Det behövs alltså en våd där mönsterpasset förekommer 6 gånger för att täcka ett mått på 3 meter. Och hur många våder på 3,18 m får du då ut på en rulle på 10 m? Jo, 3 våder då 3 x 3,18 m = 9,54 m. Så med en 4 meter bred vägg behöver du alltså lika många rullar som vid en vägghöjd på 2,4 m eftersom du i detta fall kan få ut 3 våder per rulle.

Ex. 2

Även här börjar du med att räkna ut hur många 53 cm (mönsterpass) som behövs per våd men lägger även till en halv mönsterpass då det är förskjuten mönsterpass. 0,53 x 6,5 = 3,445 m. Här behövs det en våd där mönsterpasset förekommer 6,5 gånger för att täcka 3 m. 3,445 m x 2 = 6,89 m, du får alltså ut 2 våder per rulle. 2 våder per rulle räcker till 1,06 m vägg (2 våder x 0,53 m = 1,06 m). Så till en vägg på 4 meter behöver du 4 rullar då 1,06 m x 4 = 4,24 m.

Är det däremot en enfärgad tapet där det inte förkommer något mönsterpass så får du ut 4 våder på en rulle vid en vägghöjd på 2,4 m och med standardmått på rullen. Vid annan vägghöjd räknar du ut hur många våder du får ut på rullen genom att använda vägghöjden som mått för vådens längd.

Sammanfattningsvis börjar du med att räkna ut hur långa våder som behövs till din vägg, hur många våder du kan få ut på varje rulle och därefter hur många våder du behöver.

//Malin
malin@midbec.se