ravpask Måne Rav

Arkiv

Kategorier

RSS

Dags för lite påskpyssel och pynt i helgen för att möta vårens gula högtid? Här får du ett enkelt pysseltips till påskriset, söta papperstulpaner av tapet.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-1

Papperstulpaner av tapet

För att göra tapettulpaner behöver du en sax, tapetstuvar eller fina pappersark och en linjal. Börja med att klippa ut kvadratiska bitar. De små tulpanerna är gjorda av bitar på 10×10 cm och de större på 15×15 cm vilket blir lagom storlekar i ett påskris.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-verktyg Vik sedan bitarna hörna till hörna och sida till sida så att du får 4 linjer som korsar varandra på mitten av arket.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika-steg-1

Tryck ihop arket lätt på mitten med raksida mot raksida så att det får som en “midja” och fäll sedan ihop ovan kant mot underkant så får du formen av en trekant (till höger).

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika-steg-2

Vik sedan upp varje hörn av triangeln mot toppen, först på ena sidan och därefter vänder du på den och gör samma sak på andra sidan så att du får en liten kvadrat.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika-steg-3

“Bläddra” sedan i den lilla kvadraten så att det sidorna du nyss vek upp möter varandra men att den fortfarande har formen av en kvadrat. Vik sedan in kanterna så att de möter varandra enligt bilden nedan och så att du har öppningarna som möter varandra. Vänd på kvadraten och vik på samma sätt på andra sidan. Trä sedan in den ena kanten i den mötande skåran.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika-steg-4

Klipp av någon millimeter av botten så att det blir ett litet hål. Det hålet använder du sedan för att blåsa in luft i (“blåsa upp”) tulpanen så att den får en fin form. Då ska den se ut som nedan.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika-steg-5

Vik ut de fyra bladen som har skapats.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika-steg-6

Gör sedan ett litet hål med en nål i toppen för att trä igenom en tråd som tulpanen kan hänga i. Enklast är att använda en tunn fiskelina, då är det enkelt att få tag i ändarna genom det lilla hålet på undersidan av tulpanen för att knyta en knut så att det blir en ögla som tulpanen kan hänga i.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika

Pynta ditt påskris med tapettulpaner med olika mönster och i olika storlekar.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter

Njut av ditt påskris med egentillverkat pynt!

påskpyssel-papperstulpaner-påskris-midbec-tapeter

Vill du spana in annat påskpyssel till riset hittar du här pappersfjädrar och pappersägg.

Önskar dig en härlig och glad påsk-vecka!

//Malin
malin@midbec.se

I detta inlägg får vi följa med till ännu ett inspirerande hem när stylisten Cattis och fotografen Tove besöker modedesignern Sara i hennes mysiga och ombonade lägenhet i Majorna, Göteborg. 

En ombonad 2,5:a i Majorna

En blåsig men solig vårdag tog vi hissen högst upp och ringde på hemma hos Sara i Majorna. Direkt när vi klev innanför dörren möttes vi av en varm och ombonad känsla med ett personligt uttryck som genomsyrade hela lägenheten.

hemma-hos-sara-majorna-vardagsrum

Namn: Sara Cronie

Ålder: 35 år

Yrke: Modedesigner

Bor: I en lägenhet på 73 kvm med en stor takterrass i Majorna, Göteborg

hemma-hos-sara-majorna-vardagsrum-1

hemma-hos-sara-majorna-vardagsrum-2

hemma-hos-sara-majorna-stol

Berätta lite om din lägenhet. Hur länge har du bott där och vad tycker du mest om med den?

– Lägenheten är en 2,5:a och jag har bott här i tio år. Den är på 73 kvm och jag bor här tillsammans med min 6-åriga dotter. Jag tycker mycket om de stora ytorna och allra bäst vår terrass där vi spenderar mycket tid under våren och sommaren.

hemma-hos-sara-majorna-uteplats

Tänk all grönska man kommer kunna ha här i vår! Terrassen är hela 60m2 och bättre läge för en sommarfest i en lägenhet är svår att slå!

hemma-hos-sara-majorna-utsikt

Slående utsikten från Saras takterrass.

Du jobbar som modedesigner och jag (Cattis) tycker mig se många kopplingar mellan just mode och design. Upplever du att mode och inredning följs åt när det kommer till trender?

– Ja, absolut! Framförallt när det kommer till färger. Det har ju även gått en trend de senaste åren att handla vintage och second hand både inom mode och inredning, vilket jag personligen tycker mycket om.

hemma-hos-sara-majorna-vardagsrum-3

Hur skulle du beskriva din inredningsstil?

– Jag skulle nog säga att den färgmässigt går i jordiga toner, med naturmaterial, träinslag och med mycket blommor och gröna växter. De flesta av mina möbler har jag köpt second hand eller på auktion. Inte alltför tillrättalagd heller, och inte så ljust och fräscht.

hemma-hos-sara-majorna-kök

Har du något inredningstips att dela med dig av?

– Gå på det du själv tycker om! Lättare sagt än gjort om du inte vet var du ska börja kanske. Men de allra finaste hemmen är de som inte känns alltför trendiga utan mer avslappnade. Använd en färgskala som du tycker om och låt den gå som en röd tråd genom hemmet. Och växter! Massvis av växter!

hemma-hos-sara-majorna-vardagsrum-soffa

hemma-hos-sara-majorna-sovrum-spegel

Du har valt tapeten Filippa från kollektionen Apelviken i sovrummet. Vad var det som fick dig att välja just den?

– Åh jag älskar färgerna i den tapeten! Eftersom jag är väldigt förtjust i växter och blommor så kändes det självklart att välja en tapet med just blommor. Och så älskar jag den vackra gröna bakgrundsfärgen.

hemma-hos-sara-majorna-sovrum

Hur tycker du att sovrummet förändrades efteråt?

– Det gick från att vara vitt till mjukt, grönt och blommigt så det blev en stor skillnad. En kort stund var jag orolig över att sovrummet skulle kännas mörkt då det är väldigt litet, men det har verkligen bara blivit bättre. Nu känns det mycket mysigare och mer ombonat. Min dotter säger att det är vår alldeles egna förtrollande skog därinne.

hemma-hos-sara-majorna-tapet-sovrum

Vad tycker du är viktigt att tänka på vid val av tapet?

– Att du själv ska trivas med den. Och fint om den färgmässigt passar ihop med resterande färger i hemmet.

hemma-hos-sara-majorna-tapet-spegel

Hur skulle du beskriva känslan i ditt sovrum med tre ord?

– Mysigt, ombonat och mjukt.

hemma-hos-sara-majorna-vardagsrum-sovrum-1

Vad inspirerar dig?

– Människor, musik och naturen.

Har du någon trendspaning för våren 2019 när det kommer till mode och inredning?

– Jag skulle säga att de varma tonerna nu syns mer både inom mode och inredning än för några år sedan. Då var det de lite kallare grå tonerna som var i fokus.

hemma-hos-sara-majorna-1

Vad gör du helst en ledig dag?

– Spenderar den med nära och kära, framförallt med min dotter. Är gärna ute i naturen, vid havet eller i skogen. Och annars så går jag gärna på någon spelning.

hemma-hos-sara-majorna-fönster

Saras dotter ville ha en regnbåge i sitt rum – och hur fint om ombonat blev det inte att ha denna regnbågen på väggen?!

hemma-hos-sara-majorna-barnrum-1

hemma-hos-sara-majorna-barnrum

hemma-hos-sara-majorna-barnrum-skolbänk

En dröm för ett barn att ha en gammal skolbänk, som Sara fyndade på loppis i Majorna, full med pyssel i!

hemma-hos-sara-majorna-tapeter

Vi tackar Sara och hennes dotter för den mysiga eftermiddagen hemma hos dem i deras fantastiska lägenhet!

//Tove, fotograf & Cattis, stylist

Du har tidigare fått följa med bakom designprocessen och vid fotograferingen av Lyckebo designad av Hanna Wendelbo. I detta inlägg berättar stylisten Cattis om hur det gick till när hon stylade de magiskt fina bilderna till kollektionen, det sista steget för att skapa en komplett tapetkollektion.

bilderna i lyckebo clover poppy midbec tapeter

Att skapa en känsla av Lyckebo

En höstdag i slutet av september mötte jag upp fotografen Tove utanför Botaniska Trädgården i Göteborg. Med sin omväxlande natur och spännande trädgårdar hoppades vi hitta den magiska, trolska plats som Hanna hade berättat om ett par veckor tidigare; Lyckebo, den imaginära plats som inspirerat henne till 6 nya fantastiska mönster.

bilderna i lyckebo skog midbec tapeter

Klöver spelar en central roll I denna saga. Bland treklöver gömmer sig ett och annat fyrklöver, det gäller bara att leta tillräckligt noga. Visst går det att applicera till så mycket i livet. Jag drog på mig min bröllopsklänning som jag inte haft på mig sedan min bröllopsdag sju år tidigare. Den mossbeklädda klöverängen kändes kall och fuktig mot mina bara fötter, men samtidigt befriande, mjuk och skön.

bilderna i lyckebo klöver midbec tapeter

Lyckebo får mig att känna en värme och trygghet. Kanske är det den hemlighetsfulla skogen som får mitt dalahjärta att slå dubbelslag. Jag minns själv alla de gånger jag sökt mig till skogens lugna glänta för att finna ro. Precis som i Apelviken har mitt landskap Dalarna smugit sig in här och var i bilderna. Lyckebo är ju som en förlängning av Apelviken, en syster, där mönstren och kulörerna går att kombinera tillsammans. Några andra ledord har varit John Bauer, hantverk och fantasifullhet.

bilderna-i-lyckebo-gren-midbec-tapeter

Välkommen till lyckans bo. Tapeten Sarah omfamnar en i hallen, minst sagt. Det hade egentligen räckt med henne, utan några andra krusiduller.

bilderna i lyckebo sarah midbec tapeter

Tapeten Clover är som en hel klöveräng i sig. En fantastisk bakgrund till både John Bauer-tavlan och överdelen till min mammas Orsa-dräkt, folkdräkten från Orsa där jag är född och uppvuxen. Jag hade dem i åtanke redan under vårt första möte om Lyckebo, att de skulle få spela en central roll i denna saga. Tapeten Poppy i rummet intill känns mjuk och feminin, som en blomsterklädd fasad i den där skogsgläntan som Hanna beskrivit för oss. Kanske är det hon på tavlan som har huvudrollen, som dansar likt ett väsen över de mjuka trägolven.

bilderna i lyckebo clover poppy midbec tapeter

Lägenheten som vi har fotat i tillhör @hosmajorskan och jag tycker den känns precis så där hemtrevlig som jag tänker mig ett lyckans bo. Den överdimensionerade rislampan känns både modern och sagolik på samma gång. Tapeten Othilia med sina lekfulla blommor sätter stämningen i rummet, berättar om en värld som inte behöver vara så tillrättalagd. Mönstret på de blommiga kuddarna är designade av Gunilla Lagerhem Ullberg som gick bort i cancer för tre år sedan. Även hon hade ett speciellt kärleksförhållande till blommor. Under sina resor ute i världen samlade hon blommor som hon tog med sig hem och pressade och torkade. Resultatet blev en rad fantastiska kalejdoskopliknande mönster som finns samlade i kollektionen Herbarium. Jag tycker mig se många likheter mellan Gunilla och Hanna, både i deras konstnärskap och kärleken till blommor.

bilderna i lyckebo othilia vardagsrum midbec tapeter

I det lilla köket fick tapeten Solvej flytta in. Här ville jag låta de naturliga materialen och tonerna styra och skapa en lugn plats att sitta ner vid. Halsklädet från Orsa-dräkten fick åka av i kaffepausen, lite samma känsla som att lätta på slipsknuten tänker jag.

bilderna i lyckebo solvej midbec tapeter

Mirabelle är ett mönster som jag älskar. Hon påminner mig om en kurbitsmålning vi hade uppmålad på en vägg i mitt barndomshem. Vi lät den korallröda varma kulören ta upp skåpluckorna för att förstärka känslan av sagan. Inte många som skulle våga den färgen på köksinredningen kanske, men jag tycker den är så härlig! Och jag tycker om det oväntade, som att låta en vit duva få agera lampa över köksbänken.

bilderna i lyckebo kök midbec tapeter

Precis som i Apelviken tog jag hjälp av mina vänner Floramor och Krukatös med blommorna till bilderna i Lyckebo. Vi önskade en känsla av krispighet och tidig vår. Den tid då vårlökar börjar titta upp ur jorden och solens strålar känns varma mot ansiktet. Buketterna är enkla och inte på något sätt överdådiga.

bilderna i lyckebo blommor midbec tapeter

bilderna i lyckebo bukett midbec tapeter

bilderna i lyckebo poppy midbec tapeter

Efter att ha vandrat barfota i skogsgläntan åkte bröllopsklänningen upp på en krok med min favoritnyans av Clover som bakgrund. Kroken köpte jag faktiskt under vår bröllopsresa till London, en tidig morgon på Portobello Market. Ett utrivet blad ur boken Tomtebobarnen av Elsa Beskow fick vara med på ett hörn. Illustrationerna känns så tidlösa. I sagan får man följa barnens äventyr och sysslor i skogen under de olika årstiderna. Jag tycker den passar så fint in i Lyckebo. Hanna brinner för just blommor i säsong.

bilderna i lyckebo rum midbec tapeter

Underbara Mirabelle i dova toner av brunt och grönt. Jag ville kombinera henne med brända toner av terrakotta i ett sovrum som känns både sagolikt och modernt på samma gång.

bilderna i lyckebo mirabelle sovrum midbec tapeter

Innan fotograferingen hade Hanna önskat en bild av just Mirabelle i denna färgställning, med skira gardiner i rörelse intill ett öppet fönster. Gardinerna skulle lika gärna kunna vara ett väsen, iklädd bröllopsklänningen. Åtminstone i mitt huvud.

bilderna i lyckebo mirabelle midbec tapeter

Jag har sagt det så många gånger förut, men det är en fröjd att få kliva in i varje ny mönstervärld som Hanna skapar. Att få göra miljöer och bygga vidare på historierna hon berättar med sina mönster.

bilderna i lyckebo natur midbec tapeter

bilderna i lyckebo torkade blommor midbec tapeter

Innan vi lämnar det här lyckans bo slår vi oss ner på en kopp te omgivna av tapeten Sarah i ljus färgställning och berättar vår egen saga.

bilderna i lyckebo sarah ljus midbec tapeter

Kanske beger vi oss ut i skogen efteråt. Tillbaka mot klöverängen, om vi letar riktigt noga ska vi nog hitta ett och annat fyrklöver.

//Cattis, stylist