ravpask Måne Rav

Arkiv

Kategorier

RSS

Vad krävs det egentligen för att kunna tapetsera? Massa förkunskap och erfarenhet? Nope. Du behöver bara ett gäng tapeter (så klart), info om tapeten, rätt lim och bra verktyg. Svårare än så är det nämligen inte. Här får du 5 enkla knep som guidar dig rätt inför din tapetsering!

Tips vid tapetsering

1) Håll utkik efter den här symbolen när du letar tapet:

tapetsering-non-woven-midbec-tapeter

Den betyder att tapeten är av non woven-kvalitet vilket är mycket enklare att sätta än tapeter av papper eller annan kvalitet. Du limmar direkt på väggen vid uppsättning istället för på tapetens baksida. Enkelt och smidigt!

2) Rätt lim – Beroende på vilken kvalitet det är på tapeten så krävs olika typer av lim. Har du siktat in dig på en tapet med ovan symbol är limfrågan enkel: ett non woven-lim. Symboliseras med följande: tapetsering-non-woven-lim-midbec-tapeter

Alltså, the perfect match:

tapetsering-non-woven-lim-symbol-midbec-tapeter

3) Sockelkniv – Med en vass sockelkniv är det enkelt att få till fina raka tapetkanter längs golv och tak. Och raka tapetkanter gillar vi!

tapetsering-tapetredskap-sockelkniv-midbec-tapeter

4) Målarsvamp – Att få lim på tapeten är inte toppenbra men det är absolut ingen anledning till att gripas av panik. Andas några djupa andetag och torka bort limmet med en ren, blöt målarsvamp innan det hinner torka. Men gnugga inte, det är däremot ett no no.

tapetsering-tapetredskap-målarsvamp-midbec-tapeter

5) Ha koll på etikettsymbolerna – Fler symboler undrar du… Oh yes, när det kommer till tapetsering är det all about the symbols. Men bara för att det ska bli så enkelt som möjligt! Med varje tapetrulle följer en etikett med artikelnummer och annan info, däribland olika symboler och så här tolkar du dem:

tapetsering-limma-väggen-symbol

Limmet på väggen ej på tapeten. Easy peasy!

tapetsering-vådvändning-symbol

Om du ser denna symbol ska varannan våd sättas upp-och-ner för ett fint resultat! Gäller främst enfärgade tapeter.

tapetsering-tvättbar-symbol

Denna vågsymbol beskriver hur tålig tapetens yta är mot blöt avtorkning. Skalan går från 1-3 vågor, ju fler vågor desto tåligare yta.

tapetsering-mönsterpass-symbol

Det finns tre olika symboler för mönsterpass. Ingen mönsterpass innebär att det bara är att köra på med tapetvåd efter tapetvåd. Vid rak mönsterpass upprepas mönstret på samma höjd som på föregående våd och vid förskjuten mönsterpass ska mönstrets upprepning komma lite lägre eller lite högre än på föregående våd. Här kan du tänka att mönstret hamnar lite ”sick-sack”.

tapetsering-mönsterrapport-symbol

Denna symbol hänger ihop med ovan symbol, förskjuten mönsterpass. I detta fall är mönsterhöjden 53 cm och då ska nästa våd förskjutas upp eller ned med 26,5 cm (hälften av 53) för att passa in i mönster.

Vart hittar man då alla dessa symboler? Jo det gör du här, på tapetrullens etikett.

tapetsering-non-woven-etikett-midbec-tapeter

På den här etiketten hittar man ytterligare två symboler, ”God ljusäkthet” och ”Spaltbar”. De har egentligen inte så stor betydelse för själva tapetseringen utan ger info om att tapetens nyans inte kommer att påverkas av normalt solljus (god ljusäkthet) samt att när du en dag vill ta ner tapeten så kommer det yttre skiktet att lossna medan baksidan sitter kvar på väggen (spaltbar).

Så låt tapetseringen börja!

//Malin
malin@midbec.se

Skrivet 8 augusti, 2018

– I samarbete med @gotlandnews

Vi är tillbaka på Gotland och i Visby där Astrid Skarin med familj bor i ett radhus från 50-talet. De har varsamt renoverat huset från originalutförande till sitt och i första delen fick vi se förändringarna i vardagsrummet. Här i del två kikar vi in i ett av sovrummen och i hallen!   

Radhus får ny skrud – sovrum & hall

Som du kunde läsa i del ett försökte familjen bevara så många originaldetaljer som möjligt vid renoveringen. Målet var att följa den stil som redan fanns i huset och inte göra för stor åverkan.

radhus-50-talet-vardagsrum-trappräcke-midbec-tapeter-efter-1

Om man tar trappan upp från vardagsrummet, där vi befann oss i förra inlägget, till ovanvåningen så kommer man till en hall som tar en vidare till husets stora sovrum (bredvid allrummet).

radhus-50-talet-visby-planlösning-övervåning-midbec-tapeter

Foto: @gotlandskahem

Även här har familjens renoveringar gått varsamt fram och de största förändringarna i sovrum och hall är nya tapeter och målning av trätaket.

Sovrummet

Vi börjar turen på övervåningen med att kika in i sovrummet.

radhus-50-talet-gotland-sovrum-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

I sovrummet valde Astrid en tapet som gick i samma ton som den tidigare. – Sovrumstapeten var i original och det tyckte jag var så kul att jag ville fånga upp åtminstone färgen, berättar Astrid. Tapeten som Astrid valde kommer från kollektionen Allegro ALL106, det är en beigegrå tapet med ljusgula palmblad.

radhus-50-talet-gotland-sovrum--tapet-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

– Det skira bladverket gör att vi inte behöver ha några tavlor på väggarna. Tapeten är så otroligt vacker i sig själv, säger Astrid.

radhus-50-talet-gotland-sovrum-säng-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

Sänggaveln och sänglampan är kvar från förra ägaren. – Vi fick behålla dessa för att vi frågade så snällt. Annars har Astrid rensat sovrummet på prylar för att de inte ska stjäla uppmärksamhet. – Sovrummet är ett rum för vila och återhämtning. Alltför mycket möbler skulle skapa en inre stress för mig, berättar Astrid.

Och här nedan har vi sovrummet i originalutförande, innan familjen startade sin renovering.

radhus-50-talet-sovrum-före

Sovrum före

Här ser du den gula originaltapeten som Astrid utgick från när hon valde ny. De inbyggda garderoberna har fått vara kvar även efter renoveringen men fräschats upp med ny vit färg.

Hallen

Vi tar oss vidare till hallen utanför sovrummet som också har genomgått en förändring. Här har Astrid valt tapeten ”Gaio Sand” ALL902 från kollektionen Allegro.

radhus-50-talet-gotland-hall-trappa-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

– Jag trodde aldrig att ”Gaio Sand” skulle bli min absoluta favorittapet i hemmet, men det blev den. Jag kan inte sätta fingret på vad det är, men det är helt enkelt den perfekta beiga färgen, säger Astrid. Parketgolven är genomgående fina i hela bostaden så de har familjen bevarat. Och liksom i vardagsrummet är originaldetaljer som smidesstaketet vid trappan, trappräcket och de runda lampknapparna kvar även här i hallen.

radhus-50-talet-gotland-hall-lampknapp-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

Hur såg då hallen ut innan renoveringen? Här har vi den.

radhus-50-talet-gotland-hall-före

Hallen före

Astrid har genom renoveringen försökt skapa ett hem som ger ett varmt, lugnt och inbjudande intryck. Mjuka färger som beige, creme och taupe är bra feng shui och de jordiga elementen kännetecknar stabilitet och skydd, säger Astrid.

radhus-50-talet-gotland-hall-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

Stort tack till Astrid för att vi fick följa med hem till radhuset från 50-talet och visst är det riktigt inspirerande att se förvandlingen från dåtid till nutid samtidigt som mycket av originalutförandet har bevarats!

//Malin
malin@midbec.se

Skrivet 1 augusti, 2018

– I samarbete med @gotlandnews –

På Gotland i Visby bor Astrid Skarin med familj i ett radhus från 50-talet. Det är en sexa på fem rum och kök. Under året som gått har familjen varsamt renoverat huset från originalutförande till sitt. I två delar får du följa med hem till Astrid och se förändringen av familjens hem. I denna första del kikar vi in i vardagsrummet!

Radhus får ny skrud – vardagsrum

– Vi flyttade in för lite mindre än ett år sedan och bostaden var välbevarad med en hel del fina originaldetaljer. Vi kände att vi inte ville göra för stor åverkan, utan snarare följa den stil som redan fanns, berättar Astrid.

radhus-vardagsrum-trappräcke-midbec-tapeter-efter-1

I husets nedervåning ligger vardagsrummet som även fungerar som familjens matsal.

Foto: @gotlandskahem

De största förändringarna som har gjorts i vardagsrummet är ny tapet, möbler och andra inredningsdetaljer. Valet föll på en blågrå enfärgad tapet PAL503 från kollektionen Rialto.

radhus-vardagsrum-tapet-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

– Den är riktigt härlig och skiftar något i färg beroende på kvälls- eller dagsljus. Den passar fint in i femtio- och sextiotalsstilen med sitt tidstypiska mönster tycker jag, säger Astrid.

radhus-vardagsrum-strömbrytare-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

De runda lampknapparna, smidesstaketet och trappräcke fick vara kvar. Fina originaldetaljer som bevarar husets själ.

radhus-vardagsrum-trappräcke-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

Gardinerna har Astrid hängt nära taket för att rummet ska se större ut. – Det blir lite hotellkänsla över det hela vilket jag gillar, säger Astrid.

radhus-vardagsrum-renovering-midbec-tapeter

Foto: Astrid Skarin

Och hur såg vardagsrummet ut innan dessa förändringar? Jo, så här.

radhus vardagsrum renovering före

Vardagsrum före

Tack vare familjens varsamma renovering har de lyckats bevara rummets karaktär samtidigt som de har skapat ett rum som känns harmoniskt och modernt med lite retrokänsla men ändå tidlöst.

radhus-vardagsrum-trappräcke-midbec-tapeter-efter-1

Foto: Astrid Skarin

I del två kikar vi in i ett av sovrummen och i hallen som ligger på husets övervåning.

Astrid Skarin driver Instagramsidorna @gotlandnews och @gotlandskahem hon har även gästat bloggen tidigare i sommar med en unik Gotlandsguide värd att spana in!

//Malin
malin@midbec.se