paskrav Måne Rav

Arkiv

Kategorier

Dags för lite påskpyssel och pynt i helgen för att möta vårens gula högtid? Här får du ett enkelt pysseltips till påskriset, söta papperstulpaner av tapet.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-1

Papperstulpaner av tapet

För att göra tapettulpaner behöver du en sax, tapetstuvar eller fina pappersark och en linjal. Börja med att klippa ut kvadratiska bitar. De små tulpanerna är gjorda av bitar på 10×10 cm och de större på 15×15 cm vilket blir lagom storlekar i ett påskris.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-verktyg Vik sedan bitarna hörna till hörna och sida till sida så att du får 4 linjer som korsar varandra på mitten av arket.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika-steg-1

Tryck ihop arket lätt på mitten med raksida mot raksida så att det får som en “midja” och fäll sedan ihop ovan kant mot underkant så får du formen av en trekant (till höger).

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika-steg-2

Vik sedan upp varje hörn av triangeln mot toppen, först på ena sidan och därefter vänder du på den och gör samma sak på andra sidan så att du får en liten kvadrat.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika-steg-3

“Bläddra” sedan i den lilla kvadraten så att det sidorna du nyss vek upp möter varandra men att den fortfarande har formen av en kvadrat. Vik sedan in kanterna så att de möter varandra enligt bilden nedan och så att du har öppningarna som möter varandra. Vänd på kvadraten och vik på samma sätt på andra sidan. Trä sedan in den ena kanten i den mötande skåran.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika-steg-4

Klipp av någon millimeter av botten så att det blir ett litet hål. Det hålet använder du sedan för att blåsa in luft i (“blåsa upp”) tulpanen så att den får en fin form. Då ska den se ut som nedan.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika-steg-5

Vik ut de fyra bladen som har skapats.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika-steg-6

Gör sedan ett litet hål med en nål i toppen för att trä igenom en tråd som tulpanen kan hänga i. Enklast är att använda en tunn fiskelina, då är det enkelt att få tag i ändarna genom det lilla hålet på undersidan av tulpanen för att knyta en knut så att det blir en ögla som tulpanen kan hänga i.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter-vika

Pynta ditt påskris med tapettulpaner med olika mönster och i olika storlekar.

påskpyssel-papperstulpaner-midbec-tapeter

Njut av ditt påskris med egentillverkat pynt!

påskpyssel-papperstulpaner-påskris-midbec-tapeter

Vill du spana in annat påskpyssel till riset hittar du här pappersfjädrar och pappersägg.

Önskar dig en härlig och glad påsk-vecka!

//Malin
malin@midbec.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *