paskrav Måne Rav

Arkiv

Kategorier

RSS
Skrivet 21 december, 2018

I detta inlägg fortsätter fotoskolan med fotografen Tove och nu är det dags att lära sig om inramningen i en bild där både objekt och natur kan hjälpa till på ett fint sätt.

Inramning – fotografens tips

När man pratar om inramning kanske man först och främst tänker på en tavelram. Men inom fotografins värld kan man också prata om inramning när det gäller själva innehållet i bilden. Det finns olika sätt man kan rama in en bild och här kommer jag visa tre exempel på inramning.

På den här bilden ser ni tapeten Lena Sunset från kollektionen Glasshouse och här har jag bara tagit den rakt upp och ner.

fotoskola inramning glasshouse midbec tapeter

Men om man vill skapa lite dynamik i bilden och få mer fokus på objektet – i den här bilden ljusstaken – kan man ha något föremål i förgrunden som blir bildens inramning.

fotoskola inramning glasshouse ljus midbec tapeter

Någonting som är super att arbeta med när det kommer till inramning är växter och blommor. Tänk dig lite att man spionerar på något eller någon och gömmer sig bakom en buske. Den känslan hjälper till med inramningen! De stora bladen hjälper till att rama in ljusstaken. Se bara till att fokus hamnar på ljusstaken och inte på växten i förgrunden!

Ute i naturen kan man använda sig av det här “spion-knepet” massa. Alla träd, buskar och blommor blir perfekta ramar till din bild – oavsett om du ska fota ett djur eller en person.

fotoskola inramning glasshouse korg midbec tapeter

Ett annat sätt att rama in något är att använda sig av former. Här tycker jag min korg blir perfekt mot tapeten Glasshouse Pine. Här har jag medvetet valt att placera korgen så den passar in i formerna på tapeten. Kupolformerna i både korgen och tapeten gör att det händer någonting mer i bilden, visst?

fotoskola inramning midbec tapeter

Ett sista exempel är att redan använda sig av föremål utan att lägga till någonting i bilden. Här blir väggarna och dörren min inramning och det gör att ögat dras inåt i bilden.

I jul kan du testa dig själv – försök att ta bilder på dina nära och kära med granen i förgrunden – så ska du se att det blir lite mer djup och inramning i bilden!

Lycka till med spioneriet bakom granen och god jul!

//Tove, fotograf

P.S. Vill du lära dig mer om fotografering så hittar du fler fotoskolor med Tove här: Fotoskola del 1-5

Fotoskolan där fotografen Tove lär dig hur du tar fina inredningsbilder fortsätter och i denna andra del av “Lär dig bildkomposition” visar Tove hur du kan tänka kring antal föremål i en bild.

Bildkomposition del 2

I förra inlägget berättade jag om linjer – både linjer i tredjedelsregeln samt hur linjer och vinklar i en bild kan göra bilden mer intressant. I det här inlägget berättar jag om vad hjärnan gillar bäst i en bild när det kommer till komposition och antal.

fotoskola bildkomposition antal filippa midbec tapeter

Ögat tycker mest om ojämnt antal i en bild. Det hjälper balansen i bilden. Man skulle ju kunna tänka att jämnt antal skulle vara bäst för balansen – men antalet som ögat dras till är tre, fem och sju. Det kan man tänka på om man ska styla en bild, ta kort på ett stilleben i mindre miljöer, gruppbilder eller när man fotar mat.

fotoskola bildkomposition antal apelkvist midbec tapeter

En ensam avokado hade sett tomt ut i en sån här bild och jag tycker att två stycken också skulle ge ett intryck av att någonting saknas, visst? Förresten – hur fina är de slingriga bladen i Apelkvist? Älskar skimret i bladen när fönsterljuset träffar tapeten.

Nedan är ett exempel på samma bild men med olika antal glas. Här med tapeten Filippa i bakgrunden från Hannas nya kollektion Apelviken. Älskar djupet i färgerna!

fotoskola bildkomposition antal glas filippa midbec tapeter

Två objekt i en bild kan också skapa en skön känsla, men en bild med tre objekt gillar ögat bättre.

fotoskola bildkomposition antal glas midbec tapeter

Det är lite motsägelsefullt men undermedvetet tycker vi också om siffrorna 6, 12 och 20.

I nästa del av fotoskolan ska vi prata om inramning i en bild. Hur både objekt och natur kan hjälpa att rama in bilden på ett fint sätt.

//Tove, fotograf

Skrivet 6 september, 2018

Bildkomposition – det kanske låter krångligt. Men i detta första inlägg om just det ger fotografen Tove sina bästa tips på hur du enkelt kan bygga upp din bild.

Bildkomposition del 1

När man ska fotografera och redan har i bakhuvudet hur ljuset och vinkeln är, kan det vara bra att tänka på bildens komposition. ”Hur viktigt kan det vara – det är väl bara att ta ett foto av det man vill ha med i bilden?” kanske du tänker. Men bildkomposition är viktigare än du tror!

Kompositionen hjälper att skapa ett lugn för betraktaren och används även av konstnärer. Någonting man pratar om vid bildkomposition är en av de gyllene regler när det kommer till foto – tredjedelsregeln. Den använde sig konstnärer av redan i antikens Grekland och den hjälper till med harmonin i bilden.

Tredjedelsregeln innebär att man med ögat delar bilden som man ska ta i nio rutor. Två linjer vertikalt och två horisontellt. Där linjerna möts placerar du objektet – det är det som är ”regeln”. Majoriteten av systemkameror och en del mobilkameror har redan den inställningen så du ser linjerna i fotoläget. De linjerna kan underlätta både för amatören och den erfarne fotografen.

bildkomposition foto tredjedelsregeln midbec tapeter

bildkomposition-foto-midbec-tapeter

Så för att förenkla det hela blir bilden alltså mer spännande om du placerar, som här, en tallrik i ett hörn till vänster än om du placerar den i mitten. Eller om du ställer en person mot en husvägg och inte låter hen stå i mitten.

bildkomposition-foto-ovanifrån-midbec-tapeter

En bild med naturligt sidoljus, taget ovanifrån med tredjedelsregeln i åtanke.

Vid bildkomposition kan man också ta hjälp av ledande linjer som redan finns i omgivningen. Detta är för att hjälpa ögat att rikta sig dit man har objektet. Det behöver inte vara helt raka linjer – men något som gör att betraktaren fastnar i bilden. Ett exempel är bilden Pink Stairs, som du kanske känner igen, av designern Anna Leena Leino Karlsson. Linjerna i väggarna, taket och trappan gör att blicken fastnar i bilden och förs upp mot ljuset i bilden.

bildkomposition foto AnnaLena midbec tapeter

I nästa del fortsätter vi med bildkomposition och jag ger fler tips på riktlinjer du kan använda dig av. Bland annat hur många föremål i en bild som tilltalar ögat och hjärnan bäst.

Lycka till med fotograferandet!

//Tove, fotograf